Разлики между работата в България и чужбина

United Kingdom

Различава ли се интервюто за работа в България с това за работа в чужбина? Практически погледнато много от професиите и дейности в чужбина значително се различават от същите в България, особено ако визираме икономически развитите страни.

Там условията на труд са на значително по-високо ниво – работниците използват по-видоко специализирани и модерни инструменти, радват се на по-добри социални облаги, а заплатите отговарят на съвсем различен стандарт.
Именно това са най-честите причини при търсенето на работа в чужбина конкуренцията да бъде значително по-голяма. Това означава, че интервюто за въпросната длъжност може да се окаже от съвсем различно естество. Понякога това е в плюс, но понякога не.

Ако търсите квалифицирана и високо интелектуална работа в чужбина, трябва да сте подготвен за сериозен конкурс, който цели наистина да отсее най-добрите. Там зависите от личните си и професионални качества и начина, по който умеете да ги демонстрирате. Много българи успяват да пробият именно в тези професии заради добрата си образователна подготовка и отличното владеене на чужди езици.
Но ако нямате достатъчно опит и завършено образование за този тип длъжности, за вас алтернативата е да започнете неквалифицирана работа в чужбина. Много хора избират и този вариант, тъй като в чужбина тези занаяти са не само на доста по-високо ниво от у нас, но и много по-добре платени, напълно достатъчни, за да имате спокоен и осигурен живот.

Ако сте се насочили към подобен тип работа, е добре да не разчитате единствено на себе си, отивайки на интервю. Причината е, че именно за такава работа в чужбина интервюто е доста по-различно. За целта печеливш вариант за всички е да използват като посредник услугите на агенция, специализирана в намирането на работа в чужбина за българи. Сключвайки договор с тях, те не само се задължават да ви намерят работа в чужбина, но и да гарантират за вас. Ето защо това е една крачка по-напред в търсенето на работа, която ще ви спести неудобното притеснение по време на интервю, особено когато е с чуждестранен работодател.

Подготовката за работата е винаги условие за бъдещ успех. Не пренебрегвайте и най-малкия детайл!

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (61 votes)