Развитие на чип тунинг пазара в България

Тази кратка статия е посветена на цените за чип тунинг в България. Много често хората се чудат защо по различните сайтове цените са различни и на какво се дължи това. Ще се опитам да дам отговор като проследя развитието на автомобилните компютри във времето и технологиите за чип тунинг.

Най-старите автомобили, позволяващи чип са тези след 1990 г. Те просто имат компютър и има какво да се настройва. На карбураторен двигател няма как да се постави чип. На тях чипосването е просто физическа смя на чипа, като на новия има записан модифициран софтуер. Тези коли са достатъчно стари и в интернет блика от решения, просто трябва да разпоиш, да поставиш сокет и да сложиш новия чип.

По интересни са комън рейла, който излиза някъде 1997 г. Те са масово с компютри EDC15 и са поддържани от китайските програматори за по 120 лв. Там е страшно, вече почти всеки алармаджия слага и чипове. Дърпа нещо от интернет и слага. Много е важно да намерите надежден партньор за чип тунинг.

После излизат EDC16 – те не са поддържани на 100% от китайските програматори и често има изгорели компютри. За това и повечето непрофесионалисти предлагат за масови коли чип само с отваряне на компютъра. Това в означава, че ползват китайски BDM за 220 лв. и не се знае какво ще направят. Ето защо е важно да се пита с каква техника разполагат. Така ще отсеете доста предложения.

Най-новите коли са с компютри MED17/ EDC17 те са нови и сложни. Китайската техника няма как да се справи. Такова решения могат да предложат само фирми инвестирали в техника и плащащи високи годишни такси. Да, там цените са малко по-високи, но и получавате доста надежден продукт.

В тази статия не успях да кажа всичко, но поне започнах едно полезно помагало за търсещия информация за чип тунинг в България. Успех!

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (66 votes)
The following two tabs change content below.

krissp

Latest posts by krissp (see all)