Регистрация на фирма

Регистрация на фирма

Регистрацията на фирма е една от стъпките, необходими при започването на собствен бизнес. Това обаче, което много хора не знаят е, че в много сфери не е задължително това да е първата стъпка. Това важи в пълна сила за IT сектора, където работят много специалисти на свободна практика или така наречените фрийлансери (freelancers).

Що е то freelancer и има ли то почва у нас?

Както уточнихме вече това е специалист на свободна практика. Този вид дейност е изключително подходяща за нашите ширини, тъй като тук данъка печалба е едва 10% и това е единственият сериозен разход, който трябва да се заплаща. Това изглежда е и предпочитаният начин на работа в IT сектора в България. След като се натрупа опит и дейността се развие, съвсем спокойно може да се премине към регистрация на фирма.

Каква правна форма да изберем за нашата фирма

Тук трябва да подчертаем, че ЕТ или така наречения едноличен търговец, е една изключително коварна правна форма. Причината за това се корени във факта, че едноличния търговец отговаря с личното си имущество. Имайки в предвид зачестилите напоследък данъчни проверки и опити да се изкопчи всяка възможно стотинка от бизнеса, има голяма вероятност да се окажете не само без бизнес, но и без покрив над главата си.

Сега вече игнорирайки ЕТ като вариант за правна форма при регистрация на фирма, избора опира до двата варианта на дружество с ограничена отговорност – ЕООД или ООД. Ако ще имате съдружник, то трябва да изберете ООД, в противен случай идеалния вариант е ЕООД. Тук трябва да се спомене и началния капитал за двете дружества. За ООД той е 5000лв, докато за ЕООД той е едва 2лв.

Как да регистрирам фирмата си?

В България сме се научили да сме специалисти по всичко още от времето на комунизма и ранните години на прехода, но истината е, че това е много погрешен подход. Това води до факта, че в България в момента всеки разбира от всичко, но никой не е специалист по нищо. Правилният подход, ако искате всичко да върви по мед и масло с бизнеса Ви е да се доверявате на тясно специализирали се професионалисти, вместо да се нагърбвате със ангажименти и задачи, които не са във вашата компетенция. Затова се доверете на юристи, които работят в сферата на фирменото право и могат да извършат една регистрация на фирма безпроблемно.

FacebookTwitterLinkedIn
4.5/5 - (26 votes)