Репродуктивна медицина – ин витро оплождане – част от стъпките при процедурата

(IVF) in vitro оплождане е групиране на яйцеклетката на жената и спермата на мъж ставащи в лабораторен тигел. Ин витро се определя „извън тялото“. Определяме го с това, че сперматозоида се е прикачил и влязъл в яйцето.

В доста случаи двете- сперматозоид и яйцеклетка, се оплождат вътре в тялото на жената. Ако оплоденото яйце се прикрепи към лигавицата на матката и продължи да расте, бебето се се ражда в познатия ни период – след девет месеца. Този процес се нарича натурално зачеване.

IVF е форма на асистирана репродуктивна технология (АРТ). Като това се разбира, че специфични медицински техники се прилагат да окажат помощ на жената да забременее. IVF с успех се е ползвало от 1978 г. В голяма част от случаите ин витро процедури се се прилагат когато останалите струващи повече методи за плодовитост не пожънат успех.

Ето и част от стъпките при ин витро:

Стъпка 1 – Симулация – или още известна като супер овулация

Лекарства, в голяма част случай са наричани репродуктвни лекарства биват давани на жените да засилят продукцията на яйцеклетки. В значителна част от случаите жената прави една яйцеклетка на месец. Репродуктивните лекарства спомагат на яйчните да произведат няколко яйцеклетки. През периода на тази стъпка жената ще има регулярни трансвагинални ултразвуци, за да се анализирани яйчниците и кръвни тестове за да се провери нивото на хормоните

Стъпка 2- Аспирация на яйцеклетка

Малка операция известна като фоликуларна аспирация се реализира за да се отстранят яйцата от тялото на жената. Операцията в повечето случай се извършва като амбулаторна процедура в офиса на доктора. На жената ще и бъде дадено лекарство, за да не чувства болка през периода на процедурата. Когато се прилагат ултазвукови изображения като ръководство се вкарва тънка игла през вагината и в яйчника и мехурчета, които са в състава яйцето. Иглата е съединена към всмукателно устройство, което започва да засмуква яйцата и течността във всеки фоликул ставащо един по един. Процедурата се повтаря за другия яйчник. Жената може да усети някакви спазми след процедурата, но те в повечето случаи преминават в рамките на 1(един) ден.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (55 votes)