Рискови фактори по време на гестационен период

Високо рискова бременност, носи потенциални опасности както за плода, така и за майката. Докато всички бременности са податливи на известен риск, някои допълнителни фактори, могат да увеличат вероятността от поява на усложнения, които да бъдат опасни за здравето на бебето и майката.

Рискови фактори преди настъпване на гестационен период

Някои от рисковите фактори, се дължат на заболявания, придобити преди периода на зачеване. Това са високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, венерически болести, ракови заболявания, диабет и др. Други се дължат на възрастта на жената, физически характеристики, раждане на повече от едно бебе и др.

–          Болест на сърцето – ако сърдечно-съдовите заболявания носят много риск за живота на хората, при бременната жена, този риск се увеличава. Въпреки това, в много случаи, жени със сърдечни проблеми, раждат здрави бебета без дългосрочни последствия. Това е така, защото рисковете свързани с болестите на сърцето и напредването на бременността карат бременната жена да посещава редовно личния си лекар и да получава необходимите медицински грижи и внимание;

–          Високо кръвно налягане – хипертонията е особено опасна при бременните жени. Бременността може да влоши състоянието и да доведе до прееклампсия. Рисковете включват недостатъчно развит плод, отлепване на плацентата и преждевременно раждане. При посещение на лекар, той ще предпише лекарства, с които да нормализира кръвното налягане. Всяка жена с подобен проблем, трябва да бъде внимателно наблюдавана от медицински специалисти;

–          Болести предавани по полов път – това са хламидия, сифилис, херпес, гонорея и др. Много от тях могат да се предадат и на бебето чрез плацентата или по време на раждането. Хламидия може да увеличи риска от преждевременно раждане и да предизвика конюнктивит или инфекция на очите на бебето. Херпесът създава риск от развитие на херпесен енцефалит на детето.

Освен болестите, съществуват и други рискови фактори, които носят опасност за плода и майката по време на гестационен период. Това са нисък социален и икономически статус, възраст на майката под 15 или над 35 години, предишни проблемни бременности и др. Ето защо редовните медицински грижи са от голямо значение за свеждане до минимум на рисковите фактори.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (43 votes)