Рисковите фактори, които предизвикват кървяща язва

Кървящата язва е заболяване на стомашно-чревния тракт и може да се окаже доста сериозен проблем, който причинява коремни болки и дискомфорт.

Но замисляли ли сте се някога, какво причинява появата на това заболяване. Съществуват няколко рискови фактора, които могат да доведат до кървене на язвата.

Стомашно-чревния тракт е система от органи, които спомагат за обработването на хранителните вещества от входа до изхода. Той започва от устата, следва хранопровода, стомаха, червата и ректума. Кървящите язви обикновено се развиват в някои от тези органи, като носят различни наименования, в зависимост от засегнатия орган. Кървящата язва на хранопровода се нарича езофагеална язва. Язвата на тънките черва се нарича пептична язва. Обикновено кървящите язви остават известно време асимптоматични.

Фактори, които могат да увеличат риска от кървяща язва

Не всяка пептична язва може да доведе до кървене. Обикновено това се идентифицира трудно в ранен етап на заболяването. Кървящата язва предизвиква вътрешни кръвоизливи, които могат да се забележат едва на по-късен етап. Най-честите симптоми на язва включват кървави изпражнения, повръщане на кръв, силна болка в корема, загуба на тегло и слабост. Ето някои от факторите, които са рискови за появата на това заболяване:

–  Физически или емоционален стрес – стресът е причина за почти всички възможни здравни проблеми, включително и кървящата язва.

–  Използването на нестероидни противовъзпалителни средства – това са едни от основните причини за появата на кървяща язва. Продължителната употреба на тези лекарства, предизвиква дразнене на стомаха, което е предпоставка за развитието на язва.

–  Хеликобактер Пилори – инфекцията причинена от тази бактерия е най-честата причина за развитието на тази болест. Съществуват много видове антибиотици, които могат да се борят срещу бактерията и да излекуват язвата.

–   Цигари и алкохол – ако сте редовен консуматор на цигари и алкохолни напитки вие сте потенциална жертва на това заболяване. Освен щетите, които предизвикват алкохола и тютюнопушенето върху организма, алкохолът дразни лигавицата на стомаха чрез увеличаване на количествата стомашна киселина, която предизвиква появата на язва.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (36 votes)