Съдържание на уеб сайт

При разработката на уеб дизайн е изключително важно как е поднесено съдържанието на потребителя.

Сигурно сте чували фразата „съдържанието е цар”, да така е, но когато едно съдържание не е поднесено правилно на уеб страницата, то може изобщо да няма шанс да бъде прочетено. Затова има някои добри практики, които всеки собственик на уеб сайт би трябвало да спазва, ако иска да постигне успех.

Параграфи

Разделянето на съдържанието на параграфи спомага за по-лесното възприемане. Не трябва да се забравя, че четенето на книга или вестник се различава значително от четенето на уеб сайт. Когато потребителят чете уеб съдържание, обикновено той очаква да стигне по-бързо до това което търси. Затова е добре, съдържанието да е структурирано и опростено, поднесено на порции, така че от пръв поглед да може да се разбере за какво става дума.

Типография

Този термин означава всичко свързано със шрифта. Съобразявайки се с идентичността на сайта, шрифтовете трябва да бъдат добре подбрани, но и достатъчно лесни за четене. В интернет като цяло са се наложили шрифтове като Vedrana и Arial, поради лесната им четимост. Не е задължително при уеб дизайн на вашия уеб сайт да се използват, точно те, но поне такива отговарящи на изискването да се четат лесно.

Контраст с фона на страницата

Общо погледнато уеб дизайна на цялата страница предопределя какъв да е фона и цвета на текста. Със сигурност трябва обаче да има контраст между тях. Представете си ако четете сини букви на жълт фон. Явно няма да е много приятно, така че се вслушайте в съвета на специалист отколкото сами да взимате решения за това.

Сканиране на съдържание

Не на последно място е нужно да обърнете внимание и на феномена наречен сканиране. Той няма общо със сканиране в буквалния смисъл, а означава че потребителите обикновено не четат съдържанието, а подсъзнателно търсят нещо което да им грабне вниманието. Ако се заинтересуват, чак тогава започват да четат по-обстойно. За да увеличите шанса някой да прочете това което сте написали е добре да използвате заглавия и удебелени думи в съдържанието.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (96 votes)