Съвременната ендодонтия – път към запазване на зъбите

Една от многото области, в която зъболекарите могат да се специализират е ендодонтията.

Ако не знаете какво е ендодонтия, това е областта от денталната медицина, която се занимава с корените и каналите на зъбите и областта около корените. Когато в кореновите канали има инфекция е необходимо провеждането на кореново лечение, за да се запази зъба в устата. Като когато е невъзможно да се проведе лечение, а за съжаление има и такива случай, тогава се налага изваждането на болния зъб. Благодарение на съвременните технологии, пред пациентите вече съществуват три опции – ендодонтия, импланти и екстракция.

Първата и най-благоприятна е провеждане на кореново лечение и след това обличане на зъба в корона. Тази възможност, винаги когато е възможно да се осъществи, е за предпочитане. Най- важното е, че тя дава възможност да се запази естественият зъб в устата. Втората опция, когато поради някаква причина не може да се осъществи първата, е изваждане на болния зъб и замяната му с имплант. И третият вариант е изваждане на зъба, и възстановяване на празното място, което остава след него, с мост.

Когато имате инфекция в зъба, кореновото лечение е единственият начин да се излекува зъба. Инфекцията в зъба може да засяга само нерва на зъба, но може да се е разпространила и в костта, около корените на зъба. И така вместо да се премахне, е необходимо само да се премахнат инфектираните тъкани вътре в корените и каналите на зъба. И най-важното това е начинът да запазите собственият си зъб в устата.

Специалистите- ендодонтисти имат натоварен график. Обикновено ако пациентът се нуждае от сложно ендодонтско лечение, общопрактикуващият му зъболекар го праща при ендодонтист. Ако знаете, че се нуждаете от кореново лечение или имате абсцес, гной в зъба, това е специалистът към който трябва да се обърнете.

Ендодонтистът лекува само кореновите канали. Той почиства и обработва корено-каналната система – премахва инфектираните тъкани/ лечение на гранулом /. След което запълва каналите със специален материал за запълване на канали. Като с това се приключва работата на ендодонтиста. За последващото възстановяване на зъба – с пломба, инлей или корона, трябва да се обърнете към Вашият зъболекар.

С провеждане на кореновото лечение се премахва “ нервът “ на зъба. И тъй като нервът е отговорен за основната чувствителност, с премахването му се премахва и болката и дискомфорта в зъба. Когато инфекцията от зъба се разпространи в заобикалящата го кост, това може да доведе до много силни болки, подуване, зачервяване. В такива случаи освен кореново лечение може да се наложи и прием на антибиотик. Ендодонтското лечение в много случаи е алтернатива на изваждане на зъба.

Важно е да се знае, че различните видове зъби имат различен брой корени, съответно канали. Както и в един корен може да има повече от един коренов канал. Ако в някои от каналите на зъба има инфекция, то на всички канали трябва да се проведе кореново лечение. Ако някой от каналите се пропусне, това може да доведе до компроментиране на лечението на целия зъб. Като след провеждане на кореново лечение, препоръката на зъболекарите е да се облече зъба в корона. По този начин зъбът може да се защити и подсили и да се предпази от евентуална фрактура.

FacebookTwitterLinkedIn
The following two tabs change content below.

dentaconsult

Автоматик под наем в София - SpeedyCars.eu