SEO оптимизация на мобилната версия на вашия сайт

Знаете ли, че сред двадесетте водещи търговци на дребно във Великобритания едва четиринадесет имат мобилни версии на търговките си сайтове? А тринадесет от тях са отделни сайтове за мобилни устройства. Моделът не се различава много в САЩ. 73% от страниците, които са класирани на първите места, насочват към мобилно приложение с различен URL.

Все пак добрата новина е, че мобилните сайтове имат същите проблеми, които имат и десктоп сайтовете. Когато мобилното приложение е написано правилно, разработчиците трябва да се стремят към уникално съдържание, изграждане на добра мрежа от връзки, класиране в търсачките и използваемост.

Ето и най-важните фактори, с които ще трябва да се съобразявате при SEO оптимизацията на мобилна версия на вашия сайт.

1. Архитектура на сайта – При изграждането на мобилна версия на вашия сайт ще трябва да сте сигурни какво е взаимодействието на потребителите. Google Analytics вече има „разширени сегменти“ за трафика на мобилни телефони и таблети. След като съберете тези данни, можете да се концентрирате върху нещата, които искате да включите и SEO оптимизацията. Също така трябва да се стремите мобилната версия на сайта ви да е максимално функционална. Мобилните телефони се използват, за да се намери дадена локация. Естествен избор е да сложите карти на района си. Включете и телефонния номер на обекта. Това е добре и за по-качествената SEO оптимизация.

2. Google Анализи – След като сте доволни от архитектурата на сайта си и възможностите за SEO оптимизация, можете да се занимаете с анализите. Скорошно изследване установи, че 37% от сайтовете, които използват анализите на Google и имат отделна версия на мобилния сайт, то той не се проследява и индексира от търсачката, като допълнително съдържание на декстоп сайта. Това е голяма грешка, но все пак е лесно да се поправи. Ако не сте добавили проследяващ код на вашия сайт, можете да го направите сега. Това ще увеличи възможностите ви за SEO оптимизация.

3. Техническа оптимизация – Дори да имате HTML карта на сайта, добрата практика изисква да бъде създадена XML карта. Тя го представя пред Google и Bing. Вероятно сега си задавате въпроса дали търсачките няма да отчетат тази версия като дублиране на съдържанието. Не се притеснявайте, търсачките разчитат кода на различните страници и знаят какви са целите им. Добрият код е основен за SEO оптимизацията.

4. Вътрешна оптимизация на мобилната страница – След като дисплеите на мобилните телефони са по-малки, то и резултатите от органично търсене са по-малко. За най-добри резултати, вашите заглавни тагове, трябва да се държат в рамките на 40-60 знака. По същия начин мета описания трябва да бъдат около 90 символа. При избора на ключови думи трябва да се внимава наистина много. Причината за това отново е потребителското търпение. Освен това трябва да се постараете мобилната версия на вашия сайт да се отваря максимално бързо – за около 2-3 секунди. След изчакване от около 5 секунди страницата да се зареди 74% от потребителите ще я напуснат. SEO оптимизацията предполага и бързи сайтове.

5. Допълнително – Уверете се, че вашият мобилен сайт е включен в локалното търсене. Приблизително 40% от търсенето чрез мобилни устройства е местно. Има две начина да се възползвате от този факт: възползвайте се от функциите за геопозициониране и направете SEO оптимизация на вашия мобилен сайт. Също така не забравяйте, че хората предпочитат да гледат видео, вместо да четат на мобилните си телефони. Ориентирайте се към такова съдържание като избягвате да вграждате видео съдържание чрез Flash.

Още информация и полезни съвети за оптимизацията на вашият уеб сайт може да намерите на официалният уеб сайт на SEO PAL.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (67 votes)
The following two tabs change content below.