Защо уникалният контент е толкова важен за SEO?

Навярно много често сте срещали тези мъдри мисли, че няма по-важно нещо от уникалният контент. Където и да сте чули за това – със сигурност не са ви излъгали.

Но замисляли ли сте се някога защо? Защо уникалният контент е толкова важен за SEO?

Защото за Google най-важното правило е да даде максимално точните резултати на своите потребители. Точно за това, уникалното и интересното съдържание, което кара потребителя да прекара повече време в сайта ви е предпочитано за Google.

Защото съществуват и много спамърски сайтове, наречени контент ферми. Тяхната цел е единствено да генерират по някакъв начин „някакво“ съдържание. Преди време този back hat seo метод вървеше безотказно. Google класираха сайтовете тип агрегатори на доста добри позиции в листата си и техните собственици правиха добър трафик и съответно имаха печалба – адсенс или някоя друга афилиейт програма.

За тяхно най-голямо съжаление Google въведоха своят Панда алгоритъм с който имат за цел да премахнат спамърските сайтове и аграгатори от индекса си. Или може би ако трябва да обобщим казаното: Панда ъпдейта удря по сайтовете с ниско съдържание. Този алгоритъм вече без проблеми работи и в България. Лично аз усетих Пандата на гърба си и затова реших повече да не се занимавам със спамърски техники, а да се отдам единствено на мръсно-бели подходи 🙂

След като Google удариха, а и все още удрят сайтовете с ниско качество на текста, кои сайтове мислите, че ще останат в индекса? Разбира се – това са сайтовете с уникално съдържание, което е добре написано, без правописни грешки, разделено на параграфи, които пък от своя страна се разделят тематично.

А какво мислите, че ще стане когато всички хора започнат да пишат уникално съдържание и отново да се конкурират по между си? Тук хватката е, че Google имат над 200 различни фактора, които влияят върху позиционирането. И както може би знаете линковете играят една от основните роли за това. Но между линк и линк има разлика. Тук отново се гледа качеството!

Линк, който е публикуван в дублирано или спиннато съдържание има по-малка тежест, отколкото линк, който се намира в уникално съдържание. Ето, че пак стигнахме до уникалното съдържание!

Точно поради тази причина реших да поддържам моята директория за статии чиста и неопетнена. Защото по този начин статиите, които потребителите са се постарали да ги напишат собственоръчно ще се позиционират много по-добре, отколкото ако публикуват спиннати в други директории за статии.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (56 votes)