СЕО – защото не е достатъчно просто да те има в интернет

Терминът СЕО идва от английски /SEO/ и означава оптимизация за търсещи машини. СЕО е много важна част от Интернет маркетинга, защото не е достатъчно просто да те ИМА в Мрежата, а трябва и да те откриват лесно там и то да те откриват тези, заради които си започнал и поддържаш и развиваш своето Интернет присъствие и своята Интернет репутация.

СЕО включва всички дейности по създаване и поддържане на качествено Интернет присъствие и адекватна и стабилна Интернет репутация. С помощта на СЕО всеки сайт се изкачва в класациите на търсачките /Google, Yahoo, Bing…/ и привлича повече посетители. Краен резултат от СЕО и критерий за ефективността на една СЕО политика е промененият трафик.

За да изиграе трафикът своята роля на критерий за качество на СЕО активностите, той трябва да бъде правилно дефиниран и таргетиран. Основен момент тук са ключовите думи, по които се намира сайта. Много е важно тези думи да съответстват на темата и съдържанието му. Само тогава СЕО е полезно, защото само тогава посещенията в сайта показват интерес към него от точните хора. Затова качествена СЕО политика е тази, която привлича таргетиран трафик към сайта.

От опит знам, че не всички хора обръщат достатъчно внимание на фокуса на присъствието си в Интернет. Тъй като всеки може да си направи сайт, блог, или профил в социалните мрежи, много хора приемат, че популяризирането в Интернет и писането на online съдържание са по-скоро творческа, даже артистична дейност, която всеки с повече желание, време и въображение може да извършва. Това е голяма грешка. СЕО изисква професионално отношение и поведение, за привличане на конкретен тип Интернет потребители, чрез послания с определен фокус.

Още великият рекламист Дейвид Огилви започва да защитава рационалността и фокуса при създаването на послания. Днес той е все така актуален, особено що се отнася до СЕО копирайтинг. Много хора, възприемайки наивната идея, че писането в Интернет е артистична и развлекателна дейност, създават текстове и публикации с неясни, отвлечени и емоционални послания. А потребителят очаква аргументирана добре подредена и поднесена информация, просто защото Интернет служи за намиране на точно такава. Още по-странни са емоционалните и трикови заглавия.

Не можеш да накараш човек да изпита някакви емоции без да му дадеш фокусирана информация и не можеш да накараш ботовете на търсачките да открият и категоризират публикацията и сайта ти подходящо, ако не им дадеш нужните оказания. Затова триковите отвлечени заглавия и усуканите, неразбираеми и емоционални изречения в публикациите не вършат работа. Те не ориентират нито потребителите, нито търсачките. Те нямат значим нито комуникативен, нито СЕО ефект.

СЕО изисква таргетиран подход – както в писането, така и в позиционирането. СЕО изисква публикациите да дават конкретна информация на потребителите, да са с ясни заглавия и да създават тематични линкове, тоест да са поставени на логични за тях места, в тематични сайтове. Това е професионално СЕО и то води до добро Интернет присъствие.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (79 votes)