Симптоми и превенция на заболяването рак на гърдата

Рака на гърдата е сериозно заболяване, което се  разпространява най-вече сред жените.

Рака на гърдата се характеризира с образуването на злокачествени ракови клетки в гърдите. Болестта се определя като хетерогенна. Това означава, че тя се развива по различен начин при жените от различните възрастови групи. По-младите жени са по-уязвими към появата на рак на гърдата.

Рака на гърдата е може да се излекува на цяло ако се открие в ранен етап. Това е причината, поради която жените трябва да се подлагат на периодични профилактични прегледи. Ако заболяването не се открие на време това може да доведе до някои реално застрашаващи усложнения. При някои тежки случаи може да се стигне до отстраняване на гърдата или мастектомия. Въпреки всичко ако заболяването се открие в ранен етап то е напълно лечимо. Ето защо е необходимо да се знаят симптомите и предупредителните признаци за появата на тази болест.

Най-честите симптоми при рак на гърдата са:

–  Промяна в гърдите и зърната – чувствителност в областта на зърното или уплътняване на тъканта в близост до гърдите или под мишниците без конкретна причина.

–  Изтичане на секрет от зърното – понякога може да се получи изтичане на течност, в която има и наличие на кръв.

–  Болка – чувство на болка в зърното.

–  Подуване – жените страдащи от рак на гърдата, може да се наблюдава подуване от вътрешната страна на ръката.

–  Появата на бучка в областта на гърдите е също индикация за наличието на рак.

–  Обрив – вие ще откриете обрив на зърното или зоната около него.

Всички горепосочени признаци и симптоми са индикация, че индивида може да страда от рак на гърдата. Има няколко начина за откриване на заболяването чрез самостоятелно изследване. Можете да проведете изследването като проверявате редовно гърдите си за бучки или подуване, промяна в контура на всяка гърда, набръчкване на кожата или промени в зърната. Не забравяйте, че ранното откриване на тази болест е единствения начин да се справите с нея.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (51 votes)