Симптоми при хормонално акне

Голям брой хора страдат от хормонално акне. Познаването на симптомите на самото акне са от полза за вземането на решения за борбата с този кожен проблем.

Проблемът акне е сред един от най-често срещаните кожни изменения. Въпреки, че съществува твърдение, че той е проблем на тинейджърите, много възрастни хора са засегнати от него.  Преобладаващата част от хората на възраст между 20 и 30 години, страдат от лека до умерена форма на акне.

Причини за появата на акне:

Хормоналния дисбаланс е основната причина за появата на този вид акне. Причините поради, които се наблюдават нарушения в нивата на хормоните могат да бъдат най-различни. Една от тях е секрецията на хормони андрогени. Това води до повишаване на мастната секреция. Такова състояние се наблюдава в период около менопауза, овулация, бременност, а в някои случаи и по време на менструация. Синдром на поликистозните яйчници, също може да доведе до хормонален дисбаланс. Медикаментите също могат да са причина за колебания в нивото на хормоните, като противозачатъчни таблетки, стероиди и др.

Често хормоналното лечение на акне зависи от други фактори, придружаващи това състояние. Хромонален дисбаланс се дължи на проблеми с надбъбречните жлези и предписаните кортикостероиди. Те са противовъзпалителни лекарства, които помагат при потушаването на андрегонно производство. Тези лекарства също са от полза за намаляване на кожното възпаление.

Подобно на контрацептивите, кортикостероидите също имат странични ефекти. Те също могат да доведат до наддаване на тегло, както и изтъняване на костите. Друг начин на лечение е използването на анти-андрогени. Те помагат при потушаването на андрогенно производство в яйчниците, както и надбъбречните жлези. Те са в състояние да блокират приема на андроген в клетките, което от своя страна спира формирането на акне. Нередовна менструация, болезнени гърди са някои от странични ефекти на тези лекарства.

След като споменахме някои от основните причини за хормонално акне, важно е да се знае, че не трябва да се прави самостоятелна преценка за вида на лечението. Добре е да се потърси медицинска помощ за да се избегнат по-нататъшни усложнения.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (95 votes)