Симптоми при синузит

Синузита е заболяване свързано с възпаление на синусите, дължащо се на вирусни, бактериални или гъбични инфекции. Синусите са изпълнени с въздух пространства разположени в носната кухина. Признаците на синузит са запушен нос и изпълнени със слуз ноздри. Лечението е различно в зависимост от причините на заболяването.

Симптомите при синузит са: запушен нос, настинка и кашлица, главоболие, хрема, водниста секреция, затруднено дишане, лош дъх, зъбобол, намаляване на чувство за вкус и мирис, повишена температура, умора, възпалено гърло, налягане или болка в челото и др.

Симптоми на синузит причинен от гъбички.

Гъбичната инфекция на синусите може да бъде остра или хронична. Гъбичките се хранят от мъртва органична материя и ако се пренебрегват могат да атакуват и здрави тъкани. Симптомите са: запушен нос, главоболие, кашлица, кихане, загуба на апетит и др. Пренебрегването на тези симптоми, може да доведе до сериозни здравни усложнения.

Хронични симптоми на синузит са: хронична хрема, отделянето жълто-зелени секрети от носа, загуба или намалено обоняние, лош дъх, треска и др.

Лечение на синузит.

Инфекцията на синусите при деца обикновено се лекува с деконгестанти, назални спрейове, кортикостероиди и антибиотици. Алергичен синузит се лекува с перорални антихистамини и антибиотици. При появата на гъбични симптоми на синузит при деца, родителите трябва да потърсят незабавна медицинска помощ, тъй като това може да предизвика абцес на мозъка или менингит. Симптоми като световъртеж и умора, могат да бъдат лесно разпознати и да се потърси спешно лечение. Съществуват и природосъобразни начини за лечение на синузит. Горещи супи, чай от джинджифил и др. Също вдишване на пара от вряща вода, в която предварително са добавени няколко капки еквалиптово или ментово масло. Гаргара с топла, солена вода, успокоява гърлото и помага за намаляване на симптомите на инфекция.

Ако забележите някакви симптоми на синузит, трябва да се консултирате с вашия лекар, за да се избегнат усложненията. Често повтарящия се синузит, може да повлияе значително на здравословното състояние на пациента. Редовни упражнения и балансирана здравословна диета могат да помогнат за укрепване на имунната система и подобряване на качеството на живот.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (81 votes)