Синдром на придобита имунна недостатъчност – характеристика на заболяването

СПИН е синдром, за който все още не е открито средство за лечение. Заболяването е причина за много смъртни случаи.

СПИН е съкращение от синдром на придобита имунна недостатъчност. Това е заразно заболяване, което води до отслабване на имунната система. В резултат на това се появяват множество здравословни проблеми. СПИН е крайната фаза при процеса на инфекция с ХИВ. Заболяването се разпространява между хората чрез обем на телесни течности. Въпреки всичко, има начини, които могат да предотвратят неговото разпространение.

ХИВ /човешки имунодефицитен вирус/ се предава най-често от заразен човек чрез сексуален контакт, споделяне на игли за спринцовки, от майката на бебето при кърмене. В много редки случаи вируса се разпространява чрез орален секс или целувки, когато има отворени рани в устата. В миналото е имало случаи на заразяване с ХИВ при кръвопреливане, но при съвременните методи това вече не се допуска.

Симптомите на ХИВ могат да не бъдат открити  в продължение на месеци след заразяването. Ето защо, когато човек иска да си направи изследване за наличие на вируса, обикновено е посъветван да повтори теста след шест месеца, за да бъде сигурен, че резултатите са верни. Обикновено симптомите се проявяват като настинка с характерната висока температура, главоболие, болки в тялото, подути жлези, болки в корема и ставите, което може да продължи няколко седмици. В повечето случаи тези симптоми отминават и ако не са направени необходимите прегледи и тестове, пациента няма да разбере, че това са първите признаци на ХИВ.

Човешкия имунодефицитен вирус, работи чрез унищожаване на CD4-клетки, които помагат на имунната система да работи. Здравия индивид има около 500 до 1500 от тези клетки. СПИН е налице, когато броя им спадне до 200. Пациентите получават лечение, което може да забави процеса с помощта на антиретровирусно лекарство, което се опитва да запази някои от CD4 клетките живи, възможно най-дълго.

През 1990г. СПИН е водеща причина за смърт сред хората. За превенция на ХИВ и СПИН е препоръчително да се спазват някои съвети. Никога да не се споделят интравенозни игли. Използването на презервативи при полов контакт е задължително.

Въпреки всичко ХИВ в крайна сметка ще доведе до СПИН, за което няма лекарство. Медицината може да помогне да се забави процеса, но никой не може да определи точното време, когато имунната система вече няма да е в състояние да се справи с вируса, което прави общите заболявания смъртоносни  за хората.

 

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (86 votes)