Сивотата в заобикалящите ни сгради

Повечето съвременни дизайни на къщи са не просто обикновени, те са си направо скучни. Изключително рядко вече се забелязват къщи с някаква орнаментика. Къщите в момента са откраднали изцяло незабележимия, недразнещия окото симплисизъм.

Събрани обаче на едно място, обикновените сгради предизвикват отвращение от обичайно повтарящата се гледка на нищета от страна на идеи, която е присъствала в главата на твореца или в джоба на платеца. Така, предизвикано може би от несъстоятелността на човека или нежеланието за излишни харчове откъм орнаментика, за да се използват докрай средствата за вътрешно обзавеждане, се стига до този симплисизъм. Алчността у хората отдавна е надвила в битката с естетиката и културата. Средностатистическия човек гледа да му е все по-добре, но това „добре” отдавна не минава през пътя на красивото. Заложено може би още от социализма и неговите сиви панелни блокове, насажда един непукизъм към детайла.

В съвременната архитектура на къщи, не може да се отбележи нищо. Всичко е обикновено. Липсват детайли, няма красота. Една от друга, въпросните къщи се различават само по размер. Това е единственото, което вълнува в момента, независимо от коя прослойка е собственика. „Колко му е голяма къщата” е вторият най-често задаван въпрос след „Каква кола кара?”.

Материалното е изпреварило със светлинни години естетичност, в архитектурен план. Липсват и тенденции за промяна в това отношение. С леки изключения, които включват някои бизнес центрове или други комерсиални, но не битови сгради, няма изглед към нови течения в по-дребното строителство. Надежда винаги ще има. Може би скоро ще започне проектиране на сгради, които ще се опитат да разчупят сивотата от най-началното й ниво. Никога нищо не се знае. Може би все още не е изгряла звездата на строителя на един модерен във всички отношения град, със сгради бягащи от съвременните клишета, с къщи обръщащи внимание на детайлите и естетиката, в които да се засели старият-нов обикновен градски човек.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (84 votes)
The following two tabs change content below.

VikiPavlova

Latest posts by VikiPavlova (see all)