Слънчеви колектори – алтернативен метод за набавяне на топла вода

Споменете ли слънчева енергия, повечето хора веднага се сещат за системите, които се използват за генериране на електричество за дома. Това несъмнено е една от най-честите форми за оползотворяване на слънчева енергия, но има и други. Едно друго приложение е затоплянето на вода и затворени помещения посредством т.н. слънчеви колектори.

По своята същност тези системи много наподобяват слънчеви панели, но тук липсва силицият, който чрез химически преобразования да превръща светлината в електрическа енергия. Вместо това колекторите използват абсорбираната слънчева радиация, за да затоплят вода или въздух.

Първият тип колектори са така наречените колектори с термосифон. Той обикновено се монтира на покрива на сградата и има правоъгълна форма. Има стъклено покритие, а под него изолация. Под изолацията се намират тръбите, които минават през него. Слънцето нагрява повърхността, а оттам се загряват и тръбите и течността в тях. Ако течността е вода, след като се загрее тя може да се използва директно, но някои системи предлагат алтернативна течност, която да се използва за например отопление на басейн с вода.

Вторият тип слънчеви колектори са проектирани така, че да използват въздух вместо течност, като преносител на енергията. Затопленият въздух циркулира от тръбите в буферен съд. След това въздухът, посредством вентилационна система се пренася се в помещението, което ще се отоплява. Въздухът обаче не е толкова добър проводник на топлина, колкото водата и не може да достигне такава висока температура, нито да задържи топлината за дълго време. Поради тази причина повечето мениджъри или собственици на домове предпочитат първия вид колектори.

Тези системи за набавяне на безплатна и възобновяема слънчева енергия са чудесна инвестиция, ако ви е писнало да плащате високи сметки за ток и парно. Поддръжката им е лесна и не изисква много средства. Обикновено инвестицията се изплаща в рамките на 3 до 5 години. Ако все още се колебаете просто се свържете с някой ваш познат, който е минал на тази система, за да се убедите, че тя наистина е рентабилна.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (51 votes)