Слънчеви колектори – системи с изключителни възможности

Дотегнало ли ви е всеки месечно да плащате високи такси за ток?

Ако се чудите как да намалите разходите за електроенергия, без да се налага да ограничавате своето потребление, тогава помислете за алтернативни източници на енергия. Най-добрия и леснодостъпен вариант е с помощта на така наречените слънчеви колектори.

Иначе казано, те са съвременна технология, която намира широко приложение в почти всяко домакинство. Все повече хора по света, а вече и в България ги използват. Те са лесно разпознаваеми, защото почти винаги се монтират на покрива на сградите, къде слънчевите лъчи са най-силни. Тези системи се ефективно се използват за затопляне на вода. Някой ще попита, но как е възможно това, без да са включени към захранващата мрежа? Отговорът на този въпрос би бил следния: слънчевите колектори, са изградени от специални панели с покритие, което абсорбира слънчевата енергия и я преработва в топлинна енергия, която всеки човек ползва за затоплянето на вода. Именно това им свойство и факта, че не се нуждаят от електричество ги прави идеални за всяко домакинство, което иска да сложи край на високите сметки за електроенергия.

Колекторите с термосифон и с „Heat Pipe” тръба са два най-употребявани и предпочитани типа системи, които се предлагат на българския пазар. При термосифонния колектор, водата започва да се изкачва към водосъръжателя едва след като се загрее и теглото й се понижи. Потози начин водата циркулира между тръбите на колектора и водосъдържателя. При колекторите с „Heat Pipe“ технология основни компонент са точно тези heat pipe тръби. В тях се осъществява топлообменния процес при, които се отчитат изключително високия коефициент усвоена слънчева радиация, а процента на топлинните загуби е извънредно нисък.

Кажете край на високите сметки за електроенергия. Не забравяйте, че колкото по-голямо потребление на електричество ползваме, толкова по-голяма вреда нанасяме на околната среда. За това доверете се на високотехнологичните алтернативни източници на енергия – слънчевите колектори.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (61 votes)