Слънчеви колектори, вятърни генератори, каране на велосипед, рециклиране на отпадъците… Вижте начините да направим Земята по-добро място за живеене

Все повече големи компании предприемат стъпки за промяна на производството си правейки го по-екологично. Най-голямото предимство на зелената концепция е, че всеки от нас може да даде своят принос в опазването на околната среда. Нека видим няколко интересни факта, които да покажат колко е важно да мислим в зелено:

 • Ефективното използване на слънчевата светлина, която пада върху планетата ни за една минута може да задоволи нуждите ни от енергия за цяла една година.

 • Рециклирането на един тон хартия може да спести отсичането на 20 дървета и почти 26500 литра вода.

 • Повишаване използването на възобновяема енергия до 20% ще намали количеството на изхвърлените въглероден диоксид и серни окиси с над 25%.

Това са доста впечатляващи цифри, ето защо трябва да променим малко живота си за да направим много голяма стъпка към спасяването на Земята.

 1. Намалете малко температурата в стаята през зимата, а през лятото задайте няколко градуса повече. Това ще спести много енергия.

 2. Започнете да използвате алтернативните източници на енергия. Всеки от нас може да инсталира слънчеви колектори за топла вода в дома си вместо да използва електрически или газов бойлер. Освен слънчеви колектори може да се използват и соларни панели или мини вятърни генератори за производството на електричество. С тези мерки всяко домакинство помага за спестяването на над 50 тона въглероден диоксид изхвърлени в природата.

 3. Когато отивате на работа не използвайте автомобила си, вървете пеш или карайте велосипед.

 4. Ако се налага да отидете някъде с автомобил, карайте ефективно за да спестите гориво. Избягвайте високите обороти, сменяйте предавките по-рано.

 5. Дайте пример на членовете на вашето семейство и на съседите си като посадите няколко дървета.

 6. Спрете да използвате найлонови или хартиени торбички, тези от плат са по-добрата алтернатива.

 7. Абонирайте се за електронна фактура за месечните си сметки, вместо да получавате хартиена.

 8. Нека кампании като „Да изчистим България за един ден“ се наложат като „Да чистим България всеки ден“, за да дадем нашия общ принос.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (78 votes)