Слънчеви колектори – модерни екологични решения

Слънчеви колектори

Все повече хора прибягват до алтернативни източници за добиването на енергия, каквито са ветрогенераторите и слънчевите колектори за топла вода. Тези нови и модерни технологии са екологични, не замърсяват околната среда, докато произвеждат енергия, за разлика от добре познатите ни големи централи като АЕЦ, ВЕЦ и ТЕЦ.

Също така ресурсите, които използват новите технологии са неизчерпаеми като вятъра и слънцето, за разлика от нефта, газта, въглищата и още много други, които служат за добиване на електроенергия. Слънчевите колектори намират голямо приложение във всяко домакинство, заради лесния си монтаж и високата ефективност и целогодишното осигуряване на гореща вода за бита.

Как работят те? Принципът им на работа е сравнително просто. След като се инсталират спрямо точните указания, те абсорбират до 95% попадналите върху тях слънчеви лъчи, които след това се преработват в топлинна енергия. Тази енергия всеки един от нас използва в бита за затопляне на вода. Те са напълно независими от покачващите се цени на електроенергията, просто защото те не са свързани към захранващата мрежа. Тяхната ефективност е най-голяма през слънчевите месеци от Април до Октомври, като през останалото време също работят, но с по-ниска ефективна стойност.

Необходими са им около 3 часа на слънце, за да се загреят тръби им до 250 градуса, а температурата на водата след това достига до 100 градуса. Колекторите имат изключително здрав корпус и тръби, които издържат на суровите атмосферните условия, като ниска температура, обилен снеговалеж, градушка и други. При евентуално счупване на някоя от тръбите на колекторите, за първо време можете да я затапите и след време да я смените, като това по никакъв начин няма да попречи на ефективната им работа.

Целият този процес на абсорбиране и трансформиране на слънчевата радиация в топлинна енергия е съпроводен с много малки температурни загуби, като това е и причината те да бъдат харесвани и предпочитани от много хора именно, заради високия си клас на ефективност.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (76 votes)