Смяна на маслото – 4 бързи съвета към всеки шофьор

Проверка и смяна на масло на автомобил

Ако сте се чудили кога е най-подходящо да пристъпим към смяна на масло и дали има тънкости и трикове в тази работа, то днес ще ви дадем няколко полезни съвета, които да ви гарантират, че ще се справите успешно с подобна ситуация. Разбира се ще поговорим за стандартните причини за този тип профилактика и няма да се фокусираме върху по-редки причини, които могат да бъдат предмет на вашата застраховка автокаско или гражданска отговорност.

1. Кога се сменя маслото

Най-добрият съвет, който можем да ви дадем в тази насока е да проверите ръководството за експлоатация на вашия автомобил. Изключително погрешно е да смените автомобила, но да продължите да разсъждавате за неговата поддръжка сякаш все още използвате старото си МПС.

Всеки автомобил има специфика и тя е достатъчно добре описана от производителя, които е инвестирал огромни ресурси, за да ви гарантира 100% ефективност.

Ако се чудите как работи индикатора за смяна на маслото в автомобила ви, то той най-често използва за калкулация изминитатите километри, интензитета и скоростта при шофиране. Използвайки тези променливи той ви информира за отговора на въпроса кога се сменя маслото.

Не чакайте дълго след светването на подобен индикатор, за да смените лубрикиращия продукт.

2. Колко често да проверяваме нивото на маслото

И тук предимство има съответното ръководство за експлоатация и поддръжка на автомобила ви. Все пак е добра практика да проверявате нивото на маслото поне веднъж месечно, за да сте информирани, тъй като понякога се случва и датчика на автомобила да подаде грешна информация и по този начин да ви лиши от възможност за реакция.

Резонно при ниски нива на смазочната течност ще ви се наложи пък да долеете масло, за да обезпечите работата на двигателя и да го предпазите от повишени нива на амортизация или повреда.

3. Смяна на масло – колко често се налага

Тук ключва роля има възрастта, марката и модела на съответния автомобил. У нас масово се приема, че моторно масло е добре да се подменя на всеки 10 000 километра или на всеки 12 месеца, за да сме сигурни, че всичко ще е наред.

Ще направим една вметка, че в България автопаркът е най-често съставен от по-стари автомобили с повишен разход на масло и това пряко корелира с това, колко често го подменяме. Модерните нови автомобили, които се появяват на пазара резонно са доста по-ефективни и разхода на лубриканти за механичните компоненти е далеч по-нисък.

4. Защо се налага смяна на масло

Подобно на всичко останало на този свят и маслото с течение на времето губи своите характеристики и логично започва да генерира по-ниски нива на ефективност.

Сред причините за подмяна най-често откриваме:

  • Остаряване на маслото;
  • Недостатъчно затопляне на течността;
  • Излишна влага, която прониква.

Всъщност тези причини са свързани и практически при остаряването на маслото то губи добрите си характеристики и по-трудно се оттича, а това води до по-ниските му температури заради понижен топлообмен. Това от своя страна води до натрупване на излишна влага, която съкращава значително живота на двигателя.

Не се колебайте при вземането на решение за смяна на масло, защото колкото повече отлагате, толкова по-сериозни щети можете да причините на своя автомобил.

В случай, че вече нещата са излезли извън контрол, то може да се наложи да търсите нови авточасти или директно да потърсите фирма за коли за скрап, за да предадете своя автомобил. Все пак разбира се това е доста краен вариант и при нормални обстоятелства, ако следвате по-горните препоръки едва ли ще се стигне до такава ситуация.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (56 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.