СПИН – разпространение, симптоми, превенция и лечение

Какво е ХИВ?

ХИВ е съкращение от човешки имунодефицитен вирус, който заразява и постепенно унищожава клетките на имунната система, а така снижава нивото на защита на организма срещу инфекции и рак. Зарази ли се веднъж човек, това е за цял живот – лек за ХИВ вируса все още няма.

Когато дълго време имунната система е атакувана от ХИВ тя става неспособна да се пребори дори с най-обикновени вируси и бактерии, като това състояние е известно като синдром на придобитата имунна недостатъчност или по-популярно като СПИН. Някой от медикаментите, които се използват за забавяне развитието на вируса ХИВ са Комбивир, Криксиван, Сустива, Видекс, Епивир, Вирацепт, Зерит, Норвир, Фамвир, Зиаген и Ретровир.

Как се предава ХИВ?

Вирусът може да се предаде от заразен човек на друг чрез:

 • Кръв

 • Сперма

 • Вагинални секрети

 • Майчино мляко

Кръвта съдържа най-голяма концентрация на вируса, а най-малка е тя в млякото.

Дейности, които позволяват предаването на ХИВ

 • Полов контакт с различни сексуални партньори без използването на предпазни средства

 • Директен контакт с кръв от ХИВ серопозитивен човек, включително споделяне на игли за инжектиране на наркотици (най-високият рисков фактор), преливане на неизследвана кръв (днес в България този на 99% няма как да се получи) или медицинска интервенция с недобре стерилизирани инструменти

 • От серопозитивна майка към бебето и преди или по време на раждането, както и при кърменето

Дейности, при които не можем да се заразим с ХИВ

Проучванията показват, че ХИВ не се предава при ежедневните ни контакти, като например:

 • Докосване или прегръщане

 • Споделяне на предмети от бита, като прибори, хавлиени кърпи, спално бельо и други. Това е така, защото вирусът не може да оживее дълго време изложен на външни влияния

 • Използване на басейни, сауни, джакузи или тоалетни, които преди това са били използвани от ХИВ серопозитивни хора.

 • Кашляне или кихане

Всички дейности, които не включват възможността за размяна на телесни течности се счита, че не представляват риск от заразяване.

Симптоми на СПИН

Много хора не знаят, че са заразени с ХИВ вируса. В началото се появяват грипо – подобни симптоми, които могат да изчезнат в рамките на 7-10 дни. В зависимост от силата на имунната система развитието на болестта СПИН може да варира в широки граници – от няколко месеца до над 10 години. В късните етапи на заболяването симптомите са поява на бели петна по горната част на небцето на устата, по устните и по езика, а след това те се променят и се превръщат в лезии (рани). Човек много бързо започва да губи килограми и не е способен да се бори с най-простите заболявания. Някой болести като грип или пневмония могат да се окажат фатални при едно такова състояние.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (41 votes)