Статии разкриват кои са страничните ефекти на борбата с тютюнопушенето

Често ли правите опити да се борите с пристрастяването си към цигарите? Ако отговорът ви е „да”, помнете предимствата на живота без тютюнев дим- добро здраве, бели зъби, липса на неприятната миризма на цигари по дрехите и косата и др.

Независимо, че сте чели  много статии как да откажете цигарите, в следващите редове ще обърна внимание на основните предизвикателства, които трябва да преодолеете, за да можете да се справите с порока си.

Външните фактори, които ви въздействат не са малко, но най-големите бариери са вътрешните. Важен елемент в борбата ви е да знаете какво ще преживеете. Осъзнавайки това, по-лесно ще преодолеете страничните ефекти от спирането на цигарите. Ако това ви хване неподготвени, има голяма вероятност да се откажете, преди да сте постигнали крайната си цел. Последиците от отказването на тютюнопушенето може да бъдат неприятни за вас, но не забравяйте, че те са преходни.

Последиците от спирането на цигарите са физически и психически. Най-трудни са първите няколко седмици, тъй като симптомите се изострят до 72 часа след последната изпушена цигара. Те постепенно намаляват в рамките на дванадесет седмици. След това ще се чувствате прекрасно и комфортно.

Най- важни са психологическите симптоми при отказване на цигарите. Те се състоят в засилено раздразнение, безпокойство и интензивно желание да запалите още една цигара. С течение на времето вашите крайници може да започнат да треперят и да се изпотяват. Малко след спирането на цигарите, ще се появи и депресията. В началото ще усещате странна мъка, сякаш сте загубили нещо важно.

Най-доброто, което можете да направите за себе си в тази ситуация е да се оставите да преживеете тъгата. Това е една стъпка към оздравителния процес на организма. В допълнение към депресията, може да изпаднете в обърканост, безсъние. Усещания като уязвимост, безпомощност и отчаяние са типични при борбата с отказването на цигарите.

Физическите последствия от спирането на тютюнопушенето включват стомашно-чревни усложнения, главоболие, гадене и дори запек. Може да изпитате дихателни смущения, тъй като белите дробове започват да се изчистват. При някои хора се наблюдава показване на теглото. Добра идея в случая е да увеличите физическата си активност.
Знаейки последствията от спирането на цигарите, ще преодолеете по-лесно този труден период. Помнете, че страничните ефекти ще отшумят след няколко седмици. Тогава ще се радвате на добро здраве и повече положителни емоции.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (82 votes)