Струва ли си да чакате да мине давност на глоби от КАТ

Давност на глоби от КАТ

Много от нас са били спирани от органите на реда и движението по пътищата, поради една или друга причина.

Понякога е следствие рутинна проверка на най-есенциалните неща по колата, а в други случаи е поради нарушение на едно или повече от правилата за движение по пътищата.

Ако сте били в такава ситуация, в която КАТ са ви писали глоба, то най-вероятно се питате за нейната давност.

Днес, с помощта от експертите от SBKLaw.bg ще разгледаме темата за давността на глобите от КАТ  дали си заслужава да ги плащате или да изчакате да им мине давността.

Каква е давността на глоба от КАТ

Понякога човек просто няма парите да плати глобата си от КАТ, затова или забравя да я плати или отлага, тъй като има нужда от парите и смята да ги използва за нещо по-смислено.

В закона има нормативна уредба, която казва какво се случва ако един човек не заплати своята глоба от КАТ. Едното нещо, което е и темата на разговора днес, е това, че подобно нещо има давност, тоест, че има срок за плащане, които при изтичане отменя глобата.

Какви са последиците ако не заплатите своята глоба от КАТ

В закона има заложени нормативни уредби, които гласят, че ако една глоба, в по-голям размер, не бъде платена в определен срок, тя ще се увеличи.

Такива глоби с увеличаваща се стойност са глобите за каране без винетка, без книжка и без регистрация на колата.

При установяване на нарушението, на нарушителя му се възлага глоба от сума определена от тазгодишният бюджет. Тази глоба трябва да бъде платена в рамките на 14 дни, като ако това не се случи, нейната крайна стойност се увеличава.

В случаите, в които глобата се плати в рамките на тези 14 дни, нрушителите дори могат да се възползват от намаление и крайната стойност, която платят да бъде по-малка от насрочената от служители на КАТ сума.

Носите ли наказателна отговорност за глобата си от КАТ

Един водач с нарушителен акт носи наказателна отговорност, като глобата е част от условията на този акт. Актовете, в зависимост от техния вид и вида на провинението, могат да служат като наказателен документ в съда.

Затова ако имате акт за сериозно провинение е добре да се обърнете към експертите от SBKLaw.bg, за да установите какво можете да направите, за да смекчите обстоятелствата.

Там можете да получите навременна реакция от експертите, която да ви помогне да си спестите глоби. Що се отнася до давност на глоба от КАТ, е важно да се разгледа конкретиката на вашия случай, тъй като тя може да варира от случай на случай.

FacebookTwitterLinkedIn
5/5 - (1 vote)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.