Тенденциите на пазара на недвижими имоти за 2012

Пазарите на автомобили и на недвижими имоти бяха най-силно засегнатите по време на икономическата рецесия започнала през 2008 година. През 2011 кризата все още оказваше силно влияние на търговията. С настъпването на 2012 много от анализаторите смятаха, че нещата ще тръгнат нагоре, но все още няма реални данни това да се случва и то много бързо.

Цените на недвижимите имоти обаче спряха да падат и се задържаха на нивата си от миналата година, а търсенето дори започна бавно да нараства. Тенденциите:

  • Стойността на предлаганите имоти ще останат доста ниски, в сравнение с предходните периоди, когато търсенето е било много силно. Запорираните сметки на много от длъжниците на банките, фалитите на фирмите и съкращенията, както и трудното отпускане на заеми създават условия за бавно възстановяване на пазара.

  • Графиките и тенденциите на цените може да изглеждат обезкуражаващи за брокерите на недвижими имоти, но за хората със стабилни доходи моментът е много подходящ за инвестиции. Тук обаче има едно условие. Ако цената на даден имот е ниска, само защото той има някакви недостатъци, тогава не е добре да се влагат средства в него. В случай, че стойността му е паднала в следствие на икономическото състояние като цяло, тогава този имот може да се окаже много добра цел за инвестиране, защото след като кризата отмине, ще се получи голяма възвръщаемост.

  • Като цяло, купувачите се насочват към по-малки апартаменти и къщи, като се търсят най-вече имоти без посредник, за да се спестят комисионните и таксите, които са едно доста сериозно перо в разходите.

  • Все повече се търси ново строителство за сметка на старото и най-вече на панелното. Това е напълно разбираемо, тъй като покупката на жилище например, се прави за един по-дълъг период, а панелните блокове вече са към края на експлоатационния им период.

Добра идея за инвестиция е покупката на имоти, които да се дават под наем, но при тях е добре да се търси на места, където има по-голямо търсене на квартири. Повече информация отностно тенденциите на пазара на недвижими имоти за 2012 ще намерите в www.imotifree.bg

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (59 votes)