Трябва ли да ни притесняват бебешките колики?

Бебешките колики не са някакво необичайно заболяване, което трябва да ви притеснява. В действителност, това е често срещано състояние, особено при бебета от деня на тяхното раждане до около една година. И все пак, денонощния плач и раздразнение, могат да разтревожат много родителите, особено ако това е първото им дете.

Тъй като плача е единствения начин, по който бебето общува, трябва да се познават добре признаците и симптомите на бебешки колики, за да може да се разграничава какво предизвиква тези крясъци.

Точната причина за колики не е известна. Въпреки, че това е често явление, медицинските експерти все още нямат яснота как да действат при такъв проблем. Той обикновено започва през първите няколко седмици от раждането на детето. Пиковия момент е когато бебето навърши два месеца и отшумява до навършване на четири месечна възраст.

Бебешките колики е болезнено чувство, съпроводено с образуването на газове и болки в корема. Деца, които не познават това усещане, плачат за период от един до пет часа. Това в повечето случаи е много изненадващо за родителите, които не са свикнали да виждат бебето си в такова състояние. Коликите обикновено се случват на деца, които се хранят и развиват добре. Те получават пристъп обикновено в определено време на деня, често след всяко хранене.

Тъй като не е известна причината за бебешки колики, няма създадено лекарство за ликвидиране на проблема. Ето някои съвети, които ще помогнат да се намали ефекта от болката:

Първото нещо, което е от особено значение е, да не се прехранва детето. Понякога, когато бебетата плачат, първия инстинкт на родителите е да ги нахранят, мислейки че са гладни. Преди да нахраните детето, уверете се, че всъщност то е гладно.

Друго условие, на което трябва да се обърне внимание е храната, която консумира майката. Това се отнася най-вече за майките, които кърмят. Някои бебета са алергични към определени видове храни и въпреки, че не приемат тази храна директно, те ще получат алергени чрез млякото.

Храните, които трябва да се избягват са кофеин, зеле, лук, боб и други които предизвикват отделянето на газове. Консумацията на сокове, също може да доведе до колики.

Опитайте се да разсеете бебето с някаква успокояваща музика. Можете да му направите лек масаж на гърба, което ще облекчи симптомите на състоянието.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (53 votes)