Циклене на паркет – какво представлява

Циклене на паркет

Когато се полага паркет, едно от основните и последни неща, които трябва да се направят, е циклене на паркет. Циклене на паркет означава почистване от старите слоеве лак, изглаждане на неравности и драскотини.Извършва се със специални машини – паркето-шлифовачни, които могат да бъдат различни видове. Истинските специалисти могат да извършат цикленето на паркет без дори да вдигат прах или да местят мебелите в помещението – това е идеално свършена работа. Следващият възстановителен етап е полирането с лак, който предпазва най-вече от влагата и замърсяването, от петната и по-сериозните дефекти като вдлъбнатини и дълбоки драскотини.

Циклене на паркет може да се прилага не само при този вид подово покритие, но и при други дървени повърхностни – най-общо дървени подове, понеже технологията е в общи линии една и съща.

Резултатът от цикленето на паркет би следвало да е перфектно гладка повърхност – без никакви дефекти и с блестяща и качествена политура най-отгоре, също така трябва да бъде равномерно.

Понякога е необходимо да се премахнат неравности и дефекти, появили се в следствие на времето, тоест да се извърши пак циклене на паркет. То е наложително, за да се премахнат остатъците от шпакловката по лицевата страна на паркета, така че да можем да постигнем идеалния резултат накрая.
А понякога се извършва и така нареченото междуслойно шлифоване на лака – след като е положен първият слой. Целта е да се премахнат евентуално появили се мехурчета въздух след нанасянето.

Най-често това е необходимо при паркет направен от мек тип дървесина, а също и при някои особени видове лак, които го изискват, но не е често срещано.
Най-накрая подът се покрива със защитно покритие, като предварително се почисти праха много старателно, за да не повтаряме цикленето на паркета. За идеален резултат специалистите препоръчват след всеки следващ слой да се минава с машина за циклене на паркет, тип дискова. Другите типове машини са барабанни, плоскошлифоващи и лентови. Те употребяват различни по големина абразивни повърхности – малка, средна и едра.

За качествено се счита цикленето на паркет, ако след края му, шлайфането на покриващата пода дървесина е не повече от 1 милиметър.
Разбира се, най-важната цел на цикленето на паркета е запазването на естетическите му качества, затова е важно да бъде извършено отлично и правилно, защото това е един вид гаранция.

Обикновено цените се определят на квадратен метър и варират, всяка фирма сама определя това. Ето защо е добре да разгледаме и проучим обстойно въпроса – за да си осигурим най-доброто като качество.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (87 votes)