Упражнения за по-добри рефлекси

Рефлексите са бързи, автоматични отговори на стимули, които са резултат от нервни импулси, пътуващи по-бързо от мисълта.

Макар и рефлексите да зависят от генетиката или вродените способности, можете да се упражнявате да реагирате по-бързо в конкретни ситуации. Използвайте упражнения за подобряване на отговора на стимули или практикувайте плиометрични упражнения, които повишават скоростта на реакция. Консултирайте се с лекар преди да започнете всяко ново упражнение.

Развиването на рефлексите означава подобряване на времето за реакция или интервала между появата на стимула и отговора му. Първо трябва да засечете стимула, преди да реагирате. Например, трябва да чуете изстрел в началото на състезанието, преди да започнете да бягате. Вземането на решения е също необходимо за да изберете начин на реакция и най-накрая се ангажират мускулите ви за завършване на необходимите действия. Практикувайте специфични за конкретния спорт упражнения, за да разработите най-ефективните рефлекси. Подаването на топка няма да помогне на  плувеца, например.

Примерни упражнения

Правете упражнения, при които трябва да реагирате на гласова команда или друг звуков сигнал. Легнете на земята, докато не чуете от треньора си предварително определената команда. Станете възможно най-бързо и тичайте до него. Друго алтернативно упражнение е дриблиране с  топка, докато чуете треньора да казва някаква посока. Отправяте се веднага в тази посока, докато чуете сигнал за спиране, при който се връщате към нормален дрибъл. Повторете няколко пъти всяко упражнение.

Плиометрични упражнения

Тези упражнения позволяват на самия мускул да постигне максималната си ефективност и сила за възможно най-кратко време. Мускулът се натоварва с различни дълги действия, последвани веднага от концентрични къси действия. Плиометричните упражнения развиват експлозивност и максимална сила.  Силата е способността на мускулите да се движат с голяма сила в кратък период от време.  За да постигнете максимум ефект се съсредоточете върху качеството, а не количеството.

Избягвайте този род тренировки, ако не сте вече в отлично физическо състояние, поради високия риск от нараняване. Тези упражнения подобряват кръвообращението и помагат да горите повече калории. Такива упражнения са бързите скокове, слизането и качването от степа и дълбоките клякания. Много подходящи са и ако тренирате бокс. Когато тренирате интензивно, не забравяйте  и да се храните добре. Приемайте повече въглехидрати и пийте повече вода

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (28 votes)
The following two tabs change content below.