Варицела. Симптоми и лечение.

Варицелата е силно заразно заболяване, което се характеризира с образуването на обриви по цялото тяло, наподобяващи пълни с течност мехурчета, които след време се отварят и образуват коричка.

По-често боледуват от варицела, децата под 10 години. Това заболяване е причинено от Варицела зостер вирус. Той може да се разпространи от човек на човек чрез пряк контакт или по въздушно капков път. Кожният обрив се появява след 2 дни от заразяването. Хората с по-слаба имунна система са изложени на по-висок риск от заразяване.

Инкубационния период на заболяването варицела е около 10-20 дни. Симптомите, които се проявяват са: повишена температура, главоболие, болки в корема и гърлото. Ранните признаци на варицела започват със сърбеж по кожата, особено по лицето, гърба и корема. В рамките на 2-3 дни, обрива се разпространява по цялото тяло. Симптомите при възрастните протичат по-тежко отколкото при децата. Бременните жени и хората със слаба имунна система могат да бъдат податливи към усложнения. Средно на всеки един от петдесет пациента, развиват пневмония.

Диагностика и лечение на варицела

Варицелата се диагностицира въз основа на външния вид на кожата. За да се изключи вероятността от друг вид заболяване, лекарят може да препоръча изследване. При някои случаи могат да бъдат предписани антивирусни лекарства, за да се предотвратят усложнения. За по-ефективно лечение, те се приемат до 24 часа след появата на кожния обрив.

За да се облекчат симптомите, може да се приложи лечение с мокри компреси, които се поставят на засегната кожа.  Необходимо е редовно да се почистват засегнатите места със сапун и хладка вода.  Инфекцията може да бъде предотвратена чрез инжектирането на ваксина. Ваксинацията е ефективна при 70-90 на сто от случаите. Първата доза обикновено се приема от деца между 12 и 15 месеца, а следваща доза, когато децата са на възраст между 4-6 години. Тези, които са над 13 години и никога не са приемали ваксина, получават и двете дози, които са по предписание от лекар.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (54 votes)