Важно ли е да се имунизират децата срещу дребна шарка?

Повечето родители наистина се страхуват за здравето на децата си и затова те се нуждаят от стратегия, която да им помогне да ги предпазят. Една от може да се каже жизненоважните мерки, които трябва да се предприемат е ваксинацията срещу някой от най-често срещаните детски болести.

Тази ваксина създава имунитет на децата и ги предпазва от някой наистина сериозни опасности като например дребна шарка, рубеола, заушка, дифтерия, полиомиелит и тетанус, които преди години са били доста разпространени.

Имунизация срещу дребна шарка е важна, защото:

При раждането си, бебето има имунитет към повечето болести, тъй като майката му предава от своите антитела. Тази защита продължава до първият месец, а срещу малка част от заболяванията може да достигне до 1 година. Ако след този месец бебето не се ваксинира, то веднага става податливо на различните вируси, тъй като имунната му система е много слаба. Рискът от заразяване с типичните детски болести като морбили, полиомиелит (детски паралич) и коклюш е изключително висок.

Имунизацията на децата със сигурност може да помогне в битката с много здравословни проблеми. Чрез нея имунната система изгражда антитела срещу някой от най-опасните болести и така през целият си живот човек е защитен.

Преди години, някой от болестите които днес се срещат изключително рядко и то благодарение на превенцията срещу тях са водели до смъртни случаи или до инвалидност. През новият век, ваксините срещу дребна шарка са довели до намаляването на случаите с 99%.

Блокирането на заболяванията е много важно не само за самото дете, но това има и голямо обществено значение, тъй като децата в детските градини се събират на групички и без предпазване има вероятност от епидемия. Затова по-добре да се направи превенция, отколкото да се търси лечение в последствие, а както може би знаете срещу дребна шарка няма лекарство, по-скоро се търси облекчение на някой от нейните симптоми като висока температура и кашлица.

С ваксината, родителите могат да бъдат спокойни, че децата им няма да са застрашени от морбили и другите детски болести, които могат да доведат до редица усложнения след себе си, които могат да застрашат живота им.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (85 votes)