Възстановяване след херния

Хернията е заболяване, което е причинено от слабост на коремната стена, в резултат на което тъкан, орган или част от орган излизат през образувалия се дефект в коремната област. Съществуват няколко вида херния. В зависимост от това какъв е нейния вид, се прави преценка дали е необходима хирургическа намеса или това не се налага. Някои видове могат да представляват сериозна заплаха за живота на пациента.

Нека да разберем какви усложнения биха могли да възникнат в хода на операцията и след нея.

Предприети действия преди операция.

Консултирайте се с вашия лекар, какви предпазни мерки трябва да вземете преди започването на операцията. От какви храни трябва да се въздържате и какви физически натоварвания трябва да избягвате.

Предприети действия по време на операцията.

В зависимост от вида на хернията се прилагат различни видове упойки. Обикновено се прилага обща анастезия. При нея се използват медикаменти, които потискат функцията на централната нервна система. В други случаи се използват спинална или местна упойка. Лекарят ще реши дали операцията да бъде извършена чрез лапароскопия или така наречената отворена операция. И в двата случая се прави разрез за да се укрепи отслабения мускул.

Предприети действия след операцията.

Хернията като заболяване е много болезнено състояние на организма. След операцията вие ще чувствате определен дискомфорт в областта на оперираното място и за това е необходимо приемането на болкоуспокояващи средства. Превръзката ще бъде свалена след около една или две седмици след операцията. Необходимо е тя да се поддържа чиста, за да няма риск от инфекция.

Възстановяване след операция от херния.

Не всички видове херния се нуждаят от операция. Това се прави само в определени случаи, в зависимост от причините, които са породили заболяването. За целта трябва да се консултирате с вашия лекар, за да се определи дали това е необходимо или не. Ако се установи, че имате нужда от хирургична намеса, трябва да се вземат незабавни мерки.

 

 

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (56 votes)