Вид и описание на съвременния джаз танц

Съвременния джаз танц познат през последните години, може да бъде танцуван под различни стилове и темпо, използвайки теми, базирани на афро-кубинкси, ориенталски, испански или други национални теми. Хореографията му може да бъде представена като герой, например каубой, моряк, клоун и др. Може да бъде и абстрактна по характер. Лиричен джаз, изпълнен на музика като наппример Wind Beneath My Wings на Bette Midler, може да бъде включен в джаз данс дисциплината, както и в модерн данс.
Модерният балет не трябва да се смесва с джаз танца и не трябва да се състезава в тази дисциплина. Други съвременни стилове като хип-хоп, диско, Брейк данс, и Електрик буги могат да бъдат включени, но не трябва да доминират или контролират изпълненията джаз танца.

Характеристики и движения на джаз балета: джаз танца е многолика арт-форма. Гореописаните типове на джаз танца са примери за това какво се позволява в тази категория
Цялата програма трябва да се състои от джаз изпълнение, джаз техника, завъртания , скокове, разтягания, а също използване на port de bras, крака и горна част на тялото. Вместването във времето и ритъма също се оценяват. Състезателите трябва да са с подходящи обувки.
 Акробатичните движения. От началото на януари 2009 година акробатичните движения не се разрешават в джаз танца . Разрешени са, разбира се, лифтове, скокове и шпагати.
 Поддръжки при джаз танца:Разрешени са единствено при юноши и младежи .
 Забележка: Поддръжките НЕ са разрешени в детската категория – до11годишна възраст, включително. От началото на януари 2009 в джаз танца не се разрешава буфосинхронизъм.

[showmyads]

Времетраене на всеки един джаз танц:

    • Соло – от 1,45 до 2,15 мин.
    • Дует / двойка – от 1,45 до 2,15 мин.
    • Малка група – от 2,30 до 3.00 мин.
    • Формация – от 2.30 до 4.00 мин. Времетраене в състезателна категория формация във възрастови категории деца до 8 г. и от 9 до 11 г. е с продължителност 2.30- 3.00 мин.

Още полезна информация за джаз танците може да намерите на този сайт: http://veronique-bg.com/

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (22 votes)