Фактори при избор на видеонаблюдение

Добре проектираната и изградена система за видеонаблюдение може да увеличи сигурността във вашия дом, офис или вила. Преди всичко обаче, трябва да сте наясно какво очаквате от системата за наблюдение, какво искате да покрива като зони за сигурност. Дали ви трябва за разпознаване на лица, разчитане на регистрационни номера на автомобили или просто панорамен поглед върху дадена площ, има много неща, за които може да се използва.

Ето накратко някои особености, които трябва да имате впредвид, когато купувате система за видеонаблюдение.

Огледайте добре мястото, което искате да защитите. Определете потенциално опасните зони и зоните, които искате да покриете с охранителните камери.

След като приключите с първоначалния оглед, определете колко на брой камери за видеонаблюдение ще ви трябват. Колко голяма зона ще покриете с камерите? Тази информация е от огромно значение, когато подбирате обективите за вашите камери. Широкоъгълните обективи, като 3.6 мм например, дават много голямо покритие, но за сметка на качеството и загуба на детайлност в картината. Тесните, по-насочени обективи (от 8 мм и нагоре) могат да се окажат доста по-полезни, осигурявайки по-малко зона на наблюдение, но с много по-детайлни изображение.

Вандалоустойчивите камери са отличен избор за потенциално опасни зони и когато камерата трябва да се монтира на малка височина.

В тъмната част на деня или на места с ниска осветеност ще са ви необходими камери със собствено инфрачервено осветление. Повечето камери за външен монтаж налични на пазара в днешно време имат вградено такова осветление. Ефективното разстояние на инфрачервеното осветление, може да бъде водещ фактор при избора на такава камера. Но в повечето случай, производителите посочват доста по-голямо разстояние, отколкото всъщност е, така че внимавайте при избора си. При това осветление отново съществува фактора „насоченост“. Дори инфрачервения прожектор да успее да освети на посоченото разстояние, може да се окаже че осветената зона е твърде тясна, за да ви послужи за каквото и да е.

Изборът на записващо устройство (кепчър платка, DVR) основно зависи от броя камери, които ви трябват за вашето видеонаблюдение. Ако ви трябват 5 до 8 камери, ще си закупите 8 канално записващо устройство. След като определите броя канали, може да се замислите за другите характеристики на устройствата. Ще наблюдавате ли системата си за видеонаблюдение отдалечено? А локално? Какво качество на записа ще ви трябва, колко месеца ще съхранявате записите?

При избора ви на монитор за локално наблюдение на системата, сте улеснени от факта, че повечето DVR-и идват оборудвани със стандартен изход за монитор (VGA) и BNC изход. Иначе казано, почти всички монитори и повечето телевизори ще ви свършат работа за локално наблюдение на DVR устройство.

След всичко написано до тук, надявам се, че имате малко по-добра идея какво очаквате от вашата нова система за видеонаблюдение.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (96 votes)