Диетичен режим на хранене при висок холестерол

Хранене при проблем с LDL холестерол

Диетичен режим на хранене при висок холестерол

Високият лош холестерол може да доведе до много неприятни последици като сърдечно-съдови заболявания, болки в долните крайници, атеросклероза, стенокардия, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, дължащо се на отлагане на холестерола по стените на кръвоносните съдове, тяхното последващо стесняване, а оттам и намален кръвен ток.За хората с висок холестерол е много важно да контролират количеството и качеството на приеманата храна и по-специално на мазнините, белтъчините и въглехидратите. Основният принцип, от който се ръководят специалистите диетолози при съставянето на диетичния режим за хора с висок холестерол, е балансираният прием на различните видове храни при отчитане разликите между добрия и лош холестерол, съответно „добрите“ и „лошите“ мазнини.

Хубаво е в тази диета да залегне и принципът на рационалното хранене, който включва ежедневен прием на храни, богати на фибри като грах, ориз, фасул, овес, ечемик, ягоди, ябълки и цитруси, спомагащи за топене на мазнините и понижаване нивата на холестерол в организма. В първата част на програмата е заложено правилото за ограничаване на „добрия“ от „лошия“ холестерол. Важен момент тук е да се има предвид, че черният ни дроб сам синтезира до 80% от необходимия холестерол в организма, а останалия приема с храната.

Поради тази причина трябва да се познават храните с високо съдържание на холестерол и да се избягват, свеждайки дневния прием на холестерол от тях до 200 милиграма. Такива храни са най-често тезис животински произход – млечни продукти, яйца, животински карантии и т.н.

Вторият опорен момент в диетата за висок холестерол са мазнините. Препоръчва се техният дневен прием да не надвишава една трета от общото количество поети калории.Мазнините, съдържащи се в нашата храна, са два основни вида –ненаситени и наситени или още „добри“ и „лоши“ мазнини. Ненаситените мазнини са „добри“, защото понижават високото нивото на лошия холестерол – LDL холестерол, представляващ т.нар. липопротеини с по-ниска плътност, които пренасят лош холестерол в отделните части на тялото и са причина за неговото отлагане и натрупване в съдовете. Такива „добри“ мазнини могат да се извлекат най-вече от рибата и ядките.

Препоръчителният им дневен прием не трябва да надвишава 30% от общото количество калории. Респективно, „лошите“ мазнини – наситените, повишават количеството лош холестерол и е хубаво да се избягват. Те се съдържат основно в пържените и панираните храни, пълномаслените млечни продукти и по-тлъстите меса. Разбира се, в умерени количества могат да бъдат приемани, но не трябва да съставляват повече от 7% от дневния прием на калории в организма.

Интересно е да разберете и как стоят нещата при приема на напитки, които влияят нивата нa лошия LDL холестерол.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (70 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.