Високо кръвно налягане – начини за лечение

Високото кръвно налягане представлява необичайно голям натиск упражняван от циркулиращата кръв върху стените на артериите. Това състояние може да бъде причинено от редица фактори като затлъстяване, заседнал начин на живот, прекомерна употреба на алкохол и др.

Високото кръвно налягане е известно още като хипертония. Стойностите на нормалното кръвно налягане са 120/80 мм. живачен стълб, където 120 е систолното налягане, а 80 е диастолното налягане.

Хипертонията е сложно заболяване, което обикновено се класифицира като първична или вторична. Има известни причини за първичната хипертония, а вторичната се проявява в следствие от други заболявания. Основните рискови фактори за първична хипертония са затлъстяване, заседнал начин на живот, дефицит на витамин Д, алкохолизъм, инсулинова резистентност и др. Вторичната хипертония се дължи на аномалии на надбъбречните жлези, бъбречни проблеми, бременност, лекарства и нарушения на съня. Хипертонията е водеща причина за коронарни сърдечни заболявания, инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност и др.

Как да се лекува високото кръвно налягане

Най-обичайните начини за лечение на високо кръвно налягане са лекарствата, съчетани с промяна в начина на живот. Въпреки това, употребата на билкови средства в последно време е нараснала значително.

Лекарства против високо кръвно налягане

Лекарствата, които се използват за лечение на това заболяване са АСЕ-инхибитори и диуретици. Понякога алфа-блокери, бета-блокери и инхибитори на ренина, също се използват за лечение на високо кръвно налягане. Въпреки това тези медикаменти може да предизвикат нежелани ефекти като световъртеж, сънливост, главоболие, сухота в устата, депресия, запек и проблеми със съня.

Билки за високо кръвно налягане

Все по-често се използват билки като алтернативно лечение на много заболявания. Някои от най-популярните билки, които се използват за лечение на високо кръвно налягане са: чесън, куркума, карамфил, глог, Гинко билоба, джинджифил и др.

Промяна в начина на живот

Редовната физическа активност, промени в диетата, могат да бъдат доста ефективни при регулирането на кръвното налягане. Редовните аеробни упражнения, могат силно да намалят риска свързан с появата на хипертония, намаляване на теглото и подобряване на кръвообръщението. От съществено значение е да се намали приема на захар и натрий в диетата.

В допълнение към всичко това, избягване на алкохола и тютюнопушенето са от решаващо значение за ефективното контролиране на високото кръвно налягане.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (41 votes)