За фалшивите обещания на банките

пари на заем

Търсите жилищен кредит, за да финансирате закупуването на дълго избрания от вас апартамент. Сделката е спешна – офертата е супер, агенцията ви звъни често, имало и други кандидати…

Ходенето по мъки започва! Зарязвате работата и се отбивате до най-близкия банков клон. Приветства ви приятен, начетен кредитен съветник. Гарантира всичко и каквото и да кажете  – отвръща позитивно.

Искахте да видите офертите на още няколко банки, но точно тук получавате специално предложение…валидно до днес или утре. Лошо няма! Прибирате се обнадежден и убеден, че няма невъзможни неща за тази банка. Всичко е уговорено!

Давате капаро за имота и се запътвате доволен към кредитната институция с финализирания предварителен договор, за да си получите кредита. Ипотечен кредит обаче няма! Защо? Това е тема, която ще дискутираме в друга статия. Целта на тази е да посочи как да избегнете подобна критична ситуация.

Най-важният съвет, който трябва да запомните, е:

ПО НИКАКЪВ НАЧИН не депозирайте пари за жилище, ако не сте убедени , че кредита ви наистина е одобрен!

Помнете!

  • Приказките на кредитния инспектор, на когото сте попаднали в обедната почивка, в никой случай НЕ ГАРАНТИРАТ сигурността за кредита!
  • Шестото чувство не е гаранция  за добър избор на заем.
  • Проблемът не е в скритата информация, която не сте получили, а във въпросите, които НЕ СТЕ се сетили да повдигнете!

Внимание! Има банкови клонове….

  • В които кредитните инспектори са длъжни да \“продадат\“ определен брой заеми за определено време. За кредитните служители най-важното е вашето ЕГН – за да входират и отметнат месечното задължение.
  • В които кредитните инспектори са длъжни да изтъргуват определен брой кредитни услуги на крайни консуматори! За тях най-важното е да ии пробутат най-голяма бройка от банковите предложения.  Те не се интересуват дали имате финансова изгода от тях или ви прецакват. За кредитните служители важното е да „продадат“ – на момента и възможно най-голям брой.
  • Не се хващайте на шарлатански обещания! Винаги искайте писмено предложение. Поискайте обещанията на хартия и ще откриете, че нещата, за които сте говорили, доста се различават от писмената оферта.
  • Бъдете наясно кое е 100% необходимо и кое – препоръчително… ако има възможност – откажете незадължителното. Препоръчителните екстри почти винаги добавят харчове и ви губят времето. Винаги искайте да погледнете задължителните условия, на които е нужно да отговаряте, когато кандидатствате за ипотека!
  • Пожелайте да прегледате договора за кредит преди датата на подписването! Повечето българи плащат ипотечен заем по-дълго от колкото са семейни. Имате право да седнете спокойно и да огледате документа, с който давате обет за вярност на една кредитна институция за 20-тина години… или докато сте живи.

И като заговорихме за край – помнете, че решението за вземане на кредит не е само и единствено ваше лично право. Вашето семейство също ще бъде засегнато от решението ви. Ако си отидете преждевременно и не сте предприели нужните мерки – ипотеката се прехвърля на децата ви.

Дали все пак да не отделите още малко време за проверка на пазара?

СДЕЛКИ С ИМОТИ ви съветва:

Късметът е достатъчен, когато играете тото! Питането ще ви помогне в останалите случаи!

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (101 votes)
The following two tabs change content below.

tenkoms

Latest posts by tenkoms (see all)