За какво можете да използвате соларни панели

Слънчеви панели

В настоящата статия ще си говорим за соларни панели за производство на електричество. По принцип има 3 вида панели – поликристал, които са по-стара технология и вече почти никой не я използва, защото излязоха монокристалните фотоволтаични модули, които са с по-висока ефективност от поликристала. Съществуват тънкослойни соларни панели, които също се наричат гъвкави панели и са последна технология, но цената им е значително по-висока от тази на монокристалните и поради това, трудно навлизат на пазара, особено на българския.

Соларните панели, можете да използвате за да поддържате акумулатора на вашият автомобил да не се разрежда, както и за зареждане на малки акумулаторчета за СОТ системи, на детски колички, бунгала, вили, яхти, кемпери и други.

Най-малките соларни панели от 5 вата, 10, 15 и 35 вата са за най-малки акумулатори, като капацитет и са предназначени за да поддържат акумулаторите да не се разреждат и 15W и 35W ватовите панели, дават достатъчно ток, за да може един акумулатор със среден капацитет от около 60 AH да се зареди за 1-2 дни.

По-големите панели – 40W, 60W и 80W са за зареждане на по-големи акумулатори, за соларни системи за осветление и евентуално за малък телевизор или лаптоп. Тези модули са подходящи за използване, където няма електричество, тъй като все още цената спрямо произвеждания ток излиза по-висока и не е особено ефективно да ги използвате за система за ток, ако наблизо имате достъп до електричество от електрическата мрежа.

Всяка година ефективността на соларния панел намалява, тъй като силицият в него, от който се произвежда ток, намалява и така всяка година от мощността на съответния панел трябва да извадите 2-3% за да получите актуалната му мощност. Панелите обикновено имат гаранция 2-10 години и живот 25 години.

По-големите модули 100W, 130W, 140W, 230W, 240V са за по-големи системи – за къщи, бунгала, вили, яхти, кемпери и други. Където могат да се използват заедно с инвертор за 220V за пускането на телевизори, лаптопи, малък хладилник, зареждане на GSM, енергоефективно осветление и други уреди.

По принцип за пускането на роторни машини или такива с роторна част, като хладилника е необходимо да използвате инвертор с пълна синусоида или инвертор с модифицирана синусоида с мощност поне х 7 от тази на консуматора, за да може да поеме стартовия пик на роторната част на захранвания уред.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (21 votes)
The following two tabs change content below.

georgi.tanev