За какво трябва да внимаваме, когато практикуваме йога

Йогата става все по-популярна сред хората от западния свят. С практикуването на йога хората търсят начин да оформят тялото си и да опознаят духа си. Йога, съчетана с медитация може да ви изясни ефимерността на света, който ни заобикаля, ненужната суета и стремеж за надмощие, които владеят човека и преди всичко да изостри някои наши неподозирани  способности. Чрез йога, вие можете да опознаете себе си, да се приближите до вашия дух, същевременно с това да се отърсите от чисто човешките страсти и да превъзмогнете себе си.

Често четем в различни издания и списание за жената, за това колко ползотворно е практикуването на йога за тялото ни и  как хора от всякакви възрасти без проблем могат да стартират своето пътуване в многостранния и многолик свят на йога. Истината е, че наред с ползите, които безспорно носи йога, трябва да имаме предвид, че е възможно да изпитаме и дискомфорт или да претърпим контузии, докато се упражняваме. За какво е добре да внимаваме?

Да се практикува йога без напътствията на опитен инструктор е опасно. Необходимо е поне в началото да ви наблюдава и съветва човек, който може да ви помогне при усвояване на позите и да ви коригира, ако не ги изпълнявате правилно.

Асаните в йога трябва да се изпълняват по точно определен начин, без насилие над тялото и много плавно. Като при всяко физическо натоварване се върви от лесното към трудното и от познатото към непознатото. Не се впускайте към сложни асани, за които не сте подготвени, това може да доведе до неприятни инциденти.

Жени, които ползват вътрематочни спирали, трябва редовно да се консултират с лекар, защото някои асани могат да доведат до изместване на спиралата.

Някои от асаните повишават кръвното налягане. Ако усетите неразположение по време на упражненията, спрете, отдъхнете си или преустановете практиката.

Считаме, че с тази статия сме ви били полезни. Успех с практикуването на йогата!

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (79 votes)
The following two tabs change content below.