Зъболекари в София


Планиране и запазване на час

Сигурно всеки от жителите на София на един етап се е сблъсквал със задачата да избере подходящ стоматолог било за себе си, или за член на семейството. Както твърди една житейска мъдрост, човек където и да живее, наоколо си винаги трябва да разполага с надежден таксиджия, фризьор и… зъболекар. Е, ако използваме градкси или собствен транспорт и преглътнем някак суетата, остава последното!

Особено откакто всички практикуващи стоматолози са частни и сами фиксират цените си, както и това дали въобще ще работят с Националната здравна каса, софиянци имат още повече основания за тревога и щателно проучване. Желателно е обаче това да се случи предварително, а не едва в „сюблимния“ момент, когато изпитаме остра нужда от зъболекарска намеса.

Тук може да ни дойде на помощ най-актуалната българска директория за онлайн оценяване на медицински специалисти, спестявайки ни доста излишни средства, време и нерви. Ако се нуждаем от надежден зъболекар в София, буквално с два клика стигаме до оценките и координатите на всички регистрирани в системата стоматолози:

Docplanner.bg – Намерете стоматолози и запазете час

Хубавото в случая е, че не се налага да се ровим във форуми с разнородни теми, а имаме цялата интересуваща ни информация на едно място, при това в една интерактивна и специализирана платформа за пациенти и лекуващи.

Зъболекарят, Касата и Ние

Един от основните въпроси, които възникват при необходимост да използваме зъболекарски услуги, е колко на брой и какви стоматологични манипулации заплаща НЗОК. Към момента всеки пълнолетен и здравноосигурен пациент има възможност да извърши един профилактичен преглед и две процедури (с доплащане) в рамките на една календарна година. Единствената сума, която се заплаща за профилактичен преглед, приблизително се раванва на потребителската такса, дължима на домашния ни лекар.

Важно е уточнението, че ако Ви се налага да поставяте пломба и желаете това да се случи по Здравна каса, то зъболекарят ще ви сложи обикновена амалгамна, докато фотополимерните пломби се заплащат изцяло от пациента.

Процедурите, третиращи пулпит или периодонтит, не се поемат от Здравната каса. Пациентите, които нямат навършени 18 години, ползват безплатно един профилактичен преглед и четири манипулации, в това число и такива за лечение на пулпит и периодонтит на постоянен зъб. Поставянето на пломба е друга безвъзмездна за тях здравна услуга.

А може ли по-добре, по-евтино и по-лесно?

По данни от допитвания, повечето жители на София, а и в национален мащаб, не са удовлетворени с набора от стоматологични услуги по НЗОК и твърдят, че посещението на зъболекарски кабинет не само е крайно неприятно, а и им излиза доста солено. Освен това са малцина онези, които биха си поставили амалгамна пломба, освен ако финансовите им възможности за това не са крайно ограничени. А цената на по-качествените фотополимерни пломби е в пъти по-висока, варирайки между 40 и 100 лв.

Затова и мрежата по-горе има за цел да спомогне достъпа до актуална информация за отделните медицински сектори, както и да улесни процеса на взимане на решение.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (84 votes)
The following two tabs change content below.

dimitrova

Latest posts by dimitrova (see all)