Защита от насекоми и от пренасяните от тях болести

Съществуват много видове хапещи насекоми, които атакуват хората. Такива са например комарите, кърлежите, някой видове паяци, въшките, бълхите и други.

Какво трябва да направим за да получим добра защита от насекоми?

Кърлеж

Той е известен с научното име Trombicula. Когато се закачи за кожата, тя става силно раздразнена и започва нетърпим сърбеж, появяват се червени петна и се образуват мехури. Кърлежите инжектират вещество, което разтваря и омекотява тъканите, а това причинява силният сърбеж.

Ухапванията от кърлежи може да бъде предотвратено чрез поставянето на серен прах в чорапите, когато се навлиза във висока трева или плевели. Ако сте били ухапани от кърлеж, измийте добре кожата с вода и сапун и оставете пяната върху зачервяването за около 10 минути. След това намажете мястото със спирт.

Можете да използвате репелент като пиретрум или други подобни препарати, с които да унищожите кърлежите от потенциално опасните райони.

Човешка бълха

Тези скачащи кръвопийци могат да пренесат доста болести. Срещат се навсякъде. Могат да дойдат от кучета, плъхове, свине или други домашни чифтокопитни животни. Обикновено в зоната на ухапването се получава червена подутина с точка по средата. Можете да използвате противопаразитни прахчета за унищожение на бълхите, които се разтварят във вода и се пръска навсякъде в дома.

Комар

Може би ви е известно, че само женските комари нападат хората. Те не хапят, а пробиват кожата с хоботите си. Има хора, които са по-защитени от атаки на комари от други, за което не може да бъде намерено логично обяснение. Също така, хората се различават и по реакцията им след ухапването – при някой се получава само червена точица, докато при други може да се получи силно подуване.

Съществуват няколко фактора, които привличат комарите. Въглеродният диоксид издишван от хората, топлината на тялото, светлините през нощта и тъмните обекти през деня са сред най-привлекателните неща за тези насекоми.

Болести пренасяни от комарите са малария, жълта треска, нилска треска и редица други. За предпазването от ухапванията може да се използват синтетични препарати като DEET или натурални продукти като лимонен евкалипт и лимонена трева. При ухапване, подутината може да се третира с ментолов спирт, фенол или с антихистамини като Неохетрамин, Неоантерган, Дефорин, Пирабензарнин, Бенадрил, Диатрин и други.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (27 votes)