Защо да изберем селски туризъм в Родопи?

Родопи

Причудливите природни форми, уютните къщи и малки семейни хотели, атрактивните забавления – това са само част от предложенията, свързани с развитието на селски туризъм в Родопи. Планината има мек и постоянен климат, което прави почивката в нея уютна и спокойна.За решилите да посетят Чудните мостове, Ягодинската пещера, Дяволското гърло, Триградското ждрело или Белинташ престоят в някои от самобитните селски къщи и вили в планината на Орфей остава незабравим. За това допринася гостоприемството на родопчаните.

Тъй като разположението на селищата не благоприятства развитието на много отрасли от земеделието и промишлеността, се изготвят специални програми за развитие на селски туризъм в Родопи. Тези инициативи дават изключителни резултати, защото подпомагат развитието на местния поминък и същевременно представят облика на страната ни пред света.

Изградените комплекси за селски туризъм в Родопи в селата Югово, Орехово, Гела, Буйново, Маджарово, Бачково и др. имат висока популярност у нас и в чужбина, защото очарованието на селския бит носи неподправеност и спокойствие за туристите.

Чистият въздух и вкусните традиционни ястия са едно от нещата, които впечатляват най-много. Почиващите могат и сами да се включат в приготвянето на храната, да помогнат на стопаните да издоят мляко или да избият масло, да засадят растения или да си наловят риба.

Обстановката в къщите за селски туризъм в Родопи е заредена с красотата на древността и с удобствата на съвременността. Освен самобитните дървени миндери, покрити с козяци, дървените столчета и старинните родопски гардероби в туристическите комплекси има и спа процедури, минерални бани, климатици, интернет. В някои от селските къщи има дори постоянни експозиции на художници приложници, което създава неповторим артистичен дух.

Факторите, благоприятстващи развитието на селски туризъм в Родопа планина, са преди всичко мекият и постоянен климат, чистият въздух, причудливите скални образувания, живописните водопади и пропасти.

Изградените екопътеки, както и възможностите за спорт и риболов примамват все повече любители на селския туризъм в Родопите. В най-обширната българска планина туристите могат да се превърнат в изследователи и откриватели на природни забележителности. Събирането на диви плодове, докосването до местните обичаи, миризмата на чеверме и вкусът на традиционни ястия са едни от най-запомнящите се моменти от престоя на почиващите в родопските селски къщи.

Гостоприемните домакини в Буйново, Орехово, Маджарово, Кръстатица, Смилян, Триград и други села са се постарали на туристите да не им липсва нищо. Включването в ежедневните дейности на родопчанина като готвене, подреждане на двора, запалване на камината, доене на животните и др. приобщава гостите към българските традиции и зарежда с много положителни емоции.

Възможностите за успешно развитие на селски туризъм в Родопи се използват изключително пълноценно и резултатите в тази насока не закъсняват.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (94 votes)