Защо и Аз искам да си купя котле на твърдо гориво?

За човек, който не е от най-добре технически подготвените, а и да си призная честно никак не намирам желание да се занимавам с техника (от ремонт та чак до четене на ревюта), това което успях да науча за котлите на твърдо гориво и по-специално за пелетните котли ме впечатли. А аз не съм от тези дето се впечатляват лесно. Още по-малко пък имам доверие на всякакъв вид рекламна и промоционална дейност –  без значение дали се отнася за услуга или продукт.

Но въпросът с пелетните котли не стои така. Един приятел ме запали по идеята за тях. Има къща в Бояна и на скоро си сложи едно такова чудо на инженерната наука в мазето. Още с поставянето му, моят приятел беше решил да подходи доста научно към цялото начинание и реши да измери всичко къде що се сети за котлето от разход и вид на горивото до най-малкия детайл, грешка или сълзене в корпуса на котлето за локално парно.

От неговите записки и от това, до което успях да се добера в нета разбрах доста неща. Първо, лесно е да се видят всичките преимущества, които предлага котлето на пелети. Все повече хора започват да се осъзнават това и искат да възползват от него. Повечето хора са свикнали с стандартни газови котли или котли на въглища за затоплянето на водата и домове си. Но пелетите могат също да затоплят водата и вътрешността на къщата си също толкова бързо и ефективно като си стандартен котел.

Пелетните котли са напълно автоматични уреди, които са изключително ефективни поради редица причини. Като за начало, те са в състояние да осигурят топла вода и топлина за Вашия дом за същото време, за което и нормален котел на твърдо гориво. Но в сравнение с изкопаемите горива като природен газ, въглища и нафта, дървесните пелети ще ви струва почти нищо. Материалът, който се използва, за да се направят дървесните пелети е рециклиран материал, което ги прави и много по-евтини в сравнение с обикновен дървен материал.

Друго предимство на пелетните котли  е, че замърсяват много по-малко от други типове котли на твърдо гориво. Най-важният аспект е, че при изгарянето на дървесните пелети, не се допринася за глобалното затопляне. Растителният материал, от който са направени вече е погълнал и преработил същото количество въглероден диоксид. Това е огромна значение за спасението на нашата планета – колкото повече хора използват пелетни котли, толкова по-добре за всички нас!

Искам да приключа с едно предимството на пелетните котли, което има огромно значение за мен. Пелетните котли като цяло изискват в пъти по-малко време и усилие за тяхната поддръжка в сравнение с други видове котли за локално парно. Трябва само да се почистват един или два пъти на всеки няколко месеца и готово.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (80 votes)