Застраховането – човешко задължение или право е

Застраховки за хора и предмети

Както и да разглеждаме света, от каквато и гледна точка да го наблюдаваме, ние трябва да помним, че едно от най-кратките и крехки неща в света, е човешкият живот. Именно той е толкова ценна дарба, но в същото време се пада така, че той е и най-лесното нещо, което може да ни бъде отнето.

Всеки има своето време на тази планета, има известно (според някои предварително отредено) време, което да прекара сред себеподобни, да се социализира, да се научи да оцелява и т.н. Не може всеки да бъде успешен, но може всеки да направи така да се чувства сигурен на нивото, което е стигнал до този момент.

Тук, обаче възниква въпросът какво точно е решението да сключиш застраховка – законово установено задължение или човешко право, зависещо само и единствено от усмотрението на човека? В настоящото четиво върху това ще бъде поставен основният фокус.

Задължение ли е човек да се застрахова

Да си застрахован в наши дни е нещо желателно. Трябва да се признае, че в страна като България опасностите дебнат наистина от всеки ъгъл и няма спор, че хората искат да се чувстват сигурни въпреки това.

Решението със сигурност е човек да сключи някакъв вид договор за живота си, което на база нивото на несигурност на българския гражданин относно неговия и живота на близките му, си е направо вид неписан закон. Движимото и недвижимото имущества също не е лошо да бъдат договорени за някаква сума при евентуално независещо от хората събитие.

При природно явление, застрахователи от висок ранг могат да помогнат наистина много, ако преди настъпването на явлението вие сте подписали договор, с който застраховате жилището си. Всичко зависи само и единствено от това на кой и кога ще се доверите, за да ви опази.

Все пак нито една институция в Република България не може да си позволи да ви задължи да си направите подобен договор с незадължителен характер.

Тогава може би е човешко право

Предвид предходната част на настоящия текст, може да се направи спокойно извод, че застраховането на движимо или недвижимо имущество е нещо, което се избира спокойно и свободно от човека само на база неговата преценка.

Да, на хартия е така, но ако наистина ви е грижа за вашите близки и роднини, за да имат те къде да живеят дори и вас да ви няма на този свят, тогава не бихте ли направили заветната договорка със застрахователна фирма? Така е редно – човек трябва да се доверява само на най-добрите, за да е най-добрата и отговорна версия на себе си.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (37 votes)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.