Зимни, летни или всесезонни гуми през лятото

Ето, че с наближаването на топлите летни месеци голяма част от шофьорите започват да мислят за смяна на гумите. От край време обаче, съществува основно разделение между водачите, за това дали летните гуми или всесезонните са по-добрият избор. Добре е да се знае, че разлика има и то е добре всеки един от да е наясно с нея. Нека разгледаме три варианта за това с какви гуми да шофираме през лятото.

Първият вариант, който стои пред нас, е да оставим колата си с досегашните зимни гуми. Това на практика е най-неправилното и опасно действие от наша страна. На практика, зимните гуми са направени от по-твърд каучук в сравнение с летните гуми. В това положение, сцеплението на автомобила с пътната настилка става по-лошо.

Ускорението на автомобила намалява, стабилността отслабва значително, а разходите за гориво се увеличават. Няма защо да напомняме, че износването на зимните гуми през топлите месеци е голямо и това означава, че още следващия студен сезон ще трябва да се бръкнете отново. Заключаваме, че това е неправилно решение.

Вторият вариант стоящ пред нас е изборът на всесезонни гуми. На пазара има множество добри марки, които предлагат подобен клас гуми. Те са предпочитан избор от голяма част от водачите поради ред причини. На първо място, всесезонните гуми могат да бъдат използвани през цялата година. На второ, средният живот на всесезонните гуми е около 70 000 км, което е значително повече от този на летните.

За съжаление обаче, компромисите са за сметка на стабилността и сигурността на пътя. Всесезонните гуми не осигуряват толкова добро сцепление с асфалта, както летните през лятото и съответно зимните, през зимата. Заключаваме, че това е компромисен вариант, който крие обаче своите рискове.

Последната опция пред нас са летните гуми. Те са изработени специално за високи температури, каквито наблюдаваме през летните месеци. Поради мекият каучук, от който са изработени, летните гуми придават по-голяма стабилност на автомобила, а това го прави и по-сигурен на пътя.

Усещането от шофиране с летни гуми по време на лятото се усеща дори и от водачите като управлението на автомобила се подобрява, а това води до по-голямо удоволствие от шофирането. Ускорението и спирането също се подобряват през лятото ако сме избрали подобен тип гуми. За съжаление, средният живот на летните гуми е около 20 000 км. Заключаваме, че това е най-подходящата гума за лятото, но все пак не забравяме, че се характеризира със значително по-кратък живот.

Като за финал можем да обобщим, че летните гуми са правилният избор през лятото. Тяхната употреба ни осигурява комфорт, сигурност и по-ниски разходи за гориво. Всесезонните гуми пък са компромисен вариант, който все пак крие своите рискове. Последният вариант, зимните гуми, са най-неправилното решение, което бихме могли да вземем.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (63 votes)
The following two tabs change content below.

t1sh0cfc

Казвам се Тихомир Петров и се занимавам с промотиране на услуги за доставка на пица в София . Надявам се моите статии да ви бъдат полезни.