Зоо портал BauBau- предупредителни сигнали за стрес при кучето

Както хората, така и кучетата могат да изпаднат в стрес. Някои от домашните ви любимци лесно могат да станат нервни или неспокойни. Причина за това може да е дори почукването на вратата или външен шум. За да се реши проблемът, от съществено значение е да определите факторите, причиняващи тревожност на кучетата.

Повече информация може да намерите в зоо портал BauBau. Там са публикувани интересни статии за възпитание, отглеждане и проблеми на кучетата.

В следващите редове подбрах за вас основните предпоставки, които сигнализират за тревожност на кучетата:

Прегледайте очите

Обърнете внимание на кучето очите на животното от разстояние. Нормално е да видите бялата част на очите му. Въпреки това, ако не можете да видите бялото и забелязвате, че очите на четириногия ви приятел за кървясали, това вероятно е сигнал, че животното е под стрес. Когато се повиши нивото на адреналина в кучешкия организъм, обикновено очите се зачервяват. Честото премигване също ще ви подскаже за наличие на проблем.

Влажни лапи

Когато са в стресова ситуация, много хора усещат ужасяващото потене на дланите. При кучетата също се получава нещо подобно- лапите им се овлажняват. Това е изключително нездравословно.

Ръмжене

Ръмженето не е вредно. Не всички кучета, които ръмжат са лоши. За някои от нас този звук може да е плашещ и често свързваме ръмженето с неприятни ситуации като последващо нападение от животното, например. Знаете ли, обаче, че кучето ви може би ръмжи, за да ви предупреди за нещо? То може да е тревожно и да е усетило заплаха. Единственият начин да ви предупреди е чрез ръмжене.

Загуба на апетит

Липса на интерес към храната може да означава депресия. Наблюдавайте хранителните навици на кучето си. Ако е необходимо разнообразете храната му, давайте му и различни лакомства, които то със сигурност обича.

В заключение, ще кажа, че кучетата също имат чувства. Те могат да изпаднат в стрес и силна уплаха. Това е преодолимо, когато сме наясно за признаците на тревожност. Така ще можем да помогнем на домашния си любимец по-лесно да се справи с уплахата и стреса. Затова, не пренебрегвайте предупредителните сигнали!

FacebookTwitterLinkedIn
4.5/5 - (31 votes)