ЗОО портал – борбата с насекомите

Повечето хора изпитват отвращение от насекоми. Особено тези, които живеят в града. Но защо не обичаме насекомите? Защо ги убиваме с отрови? Добре, не ги желаем в домовете си, защото се страхуваме или ни е гнус от тях. Но мисля, че унищожаването им е краен метод.

Популярен български зоо портал препоръчва вместо да ги убиваме, просто да игнорираме присъствието им около нас. Много хора си мислят, че насекомите могат да им навредят, но това не е така. Само си представете колко мухи ще бръмчат около нас и ще лазят по храната ни, ако не бяха паяците. Но аз не познавам някой, който обича паяци. Мухите ускоряват разлагането на трупове на умрели животни. Червеите също се хранят с плътта от разлагащи се трупове и са разпространители на множество болести. Мравките от своя страна, ядат остатъци от човешка храна.
Понякога параноята от насекоми е твърде неоснователна. Добре  да бъдем по-разумни в стремежа си да ги унищожаваме.

Природата е създала естествения подбор.Едни животни се хранят с други и това е нещо нормално. Няма нужда да се наместваме в този процес, защото унищожавайки насекомите, нарушаваме необходимия природен баланс.
Например, когато пръскате красивите розови храсти с химически препарати, вие искате да се отървете от зелена листна въшка. По този начин , обаче, унищожавате мравките, калинките, паяците и всички пчели и пеперуди, които са в близост. Ако пръскате храстите със стара филтрирана вода за миене, ще убиете само листната въшка.

Какво ще се случи, ако всеки убива пчелите, например? В действителност, недостигът им вече е глобална катастрофа. Причината за бързото им  намаляване не е съвсем ясна. Когато те посегнат да отпият глътка нектар, химическите препарати, с които сме напръскали растението моментално увреждат имунната и нервната на пчелите.

Същото се отнася и за пеперудите. Някои градинари не обичат гъсениците, но всички пеперуди произлизат от тях. Известно е, че някои видове оси убиват гъсениците. Това е за предпочитане, пред насилственото им унищожаване чрез химикали.
Например, тютюнът е едно от най-ефикасните естествени средства за контролиране на насекомите. Приложен в малки дози, той ги възпира, но ако е в по-големи количества, ще ги умъртви. Внимавайте за съдържанието на продуктите, които използвате за борба с насекомите. Винаги четете внимателно указанията, за да прецените дали те отговарят на вашите изисквания.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (74 votes)