Счетоводител – какви рискове крие наемането на некадърен специалист

Фирма с професионално счетоводно обслужване

Знаете, че всеки от нас, който възнамерява да постави началото на свой собствен бизнес, се заема с куп задачи.Безспорно една от тях е откриването на подходящ счетоводител. Ако до преди  няколко десетилетия това е човек, който се занимава основно със сметаческа дейност, то днес счетоводните услуги са всеобхватни. Благодарение на професионалните счетоводители хората имат възможността да си стъпят на краката и да увеличат значително приходите си.

Какво обаче се случва, ако все пак решите да разчитате предимно на собствените си познания и сте категорични в решението си, че не искате да плащате на счетоводител. За да не изпадате в момент, в който да се чудите къде сте сгрешили, то ние ще ви изложим няколко сериозни аргумента, сочещи до къде би могло да доведе липсата на счетоводител.

Нежелани последици от липсата на счетоводни услуги

Няколко са основните сериозни последици, от които да се предпазите, като наемете компетентен професионалист с дългогодишен опит. Важно е да взимате адекватни решения, които не ще ви принудят да слагате край на бизнеса си или да плащате солидни глоби, заради пропуснати срокове или липса на информираност.

  1. Пропуснати срокове за регистрация по ЗДДС;

Това е една от най-често допусканите грешки. Представете си, че сте пропуснали ДДС регистрация при облагаем оборот от 50 хил. лева. В този случай, освен че ще ви задължат да платите глобата, то всяка последвала продажба се облага с 20% ДДС.

  1. Пропуснати срокове за подаване на документи или декларации;

В много от случаите собствениците на фирми, които тепърва се появяват на пазара, разбират, че е трябвал ода се обърнат към специалист едва тогава, когато получат така нежелано писмо от НАП. Обикновено това е обвързано с пропускане на срокове, в които собственикът на фирмата е бил задължен да подаде документи или декларации.

Вие няма как да знаете това, защото е в компетенциите и задълженията на професионален счетоводител. Затова препоръчително е да се възползвате от счетоводни услуги навреме, така че да не изпадате в ситуация, в която трябва да плащате изключително високи глоби, рефлектиращи върху цялостния ви бизнес план и идеи.

  1. Грешно подаване на документи;

Това е третата грешка, която собствениците на фирми често допускат. В много от случаите те не са сигурни каква точно информация трябва да впишат във всички онези документи и декларации. Решават да се вслушат в собствения си глас, но така стигат до задънена улица и от тях се изисква да заплатят за пропуските си.

  1. Забравяне на подаване на болнични листове;

Отново грешката е в следствие на недостатъчна информираност. Собствениците на фирми няма как да знаят в кой точно момент следва да подадат болничните листове, ако някой не ги напътства или отмени изцяло.

Истината е, че откриването на добри счетоводни услуги понякога е наистина сложна задача. Често пъти искаме това да се случи за един миг, но в действителност е необходимо да отделим не малко от свободното си време, в което да проучим поне 2-3 дружества, да сравним, да си организираме срещи с тях и едва след това да преминем към наемането им. Contract.bg ви предоставя цялата онази информация, от която се нуждаете. Избирайки да се доверите на тях, то вие печелите бизнес партньор за цял живот.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (59 votes)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.