Бабите от блока изтрещяха…

Всички си имаме своите отклонения, но трябва ли след определена възраст толкова много да си личат?!

Започна се преди няколко години. Едната реши, че иска като се покаже на терасата да вижда цветенца и започна да прекопава тревната площ пред блока. На площ от няколко квадрата засади знайни и незнайни цветенца, които нямаха никакъв замисъл в подредбата, просто бяха сложени – тя си ги харесваше така. Минаха едно-две лета и към нея се присъединиха още две баби…допрекопаха цялата тревна площ и я набучиха с цветенца.

До първите сблъсъци се стигна, когато малките ни деца играеха с топка пред блока, място достатъчно голямо и безопасно, топката като че напук все попадаше в цветната градинка и бабите се разкрещяха, че им тъпчат цветенцата (сякаш бяха по-важни от децата). Все пак някакси успяхме да постигнем съгласие.

После дойде ред на поредната баба, която реши да си прави овошна градина върху другата тревна площ, отново без замисъл – дръвчетата са на по метър едно от друго, без да е мислено, че ще пораснат, но това не е най-голямата беда…Дръвчетата вече дават плод и децата минавайки от там посягат с ръце и си късат, а бабата налита на бой, че буркани за зимата щяла да си прави.

От няколко седмици наблюдавам как следващата тревна площ е на път да се превърне в гора от туи (или поне на този вид определям вече засадените дръвчета). С това се затваря цялото пространство пред блока и пази боже да се наложи да влезе специализиран автомобил, вече няма откъде.

Не спират да ме мъчат въпроси: Кое е по-важното – децата или цветята? Защо докато бяха млади и ние техните деца бяхме малки не садиха цветенца? Кой ги упълномощи да превръщат тревните площи в цветни градинки?
Все си мисля, че не можеш да садиш безразборно каквото и да е и че за тази цел си има човек, който да преценя къде какво може да се сади и на когото се плаща за това.

Озеленяването е сложна работа и е по-добре да го свърши някой, който го разбира – трябва да има въздух и простор, без претрупване, а да не е самоцелно.“ (Ивайло Гогов)

Автор: Пенка Михайлова

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (44 votes)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.