Браузърите на едно десетилетие

За повечето хора техният браузър е основната връзка с огромния информационен ресурс на глобалната мрежа, позволяващ им да използват редица услуги достъпни в Интернет.

От резервирането на полети, през банкови услуги и пазаруване, като се стигне и до тривиални неща като поръчването на храна за вкъщи и то без да стават от удобния фотьойл. Всички тези неща превръщат браузърите в удобен инструмент с глобално значение.

През последните няколко години все по-ожесточено се води война за преразпределение на пазарния сектор, като компаниите предлагащи на потребителите браузъри с все по-виски темпове подобряват своите продукти. Това се наложи и в следствие появяването на пазара на редица продукти с отворен код принуждаващи комерсиалните компании да подобрят своите браузъри и то така, че потребителите да изберат тях, макар че те ги ограничават в някаква степен и всъщност са завършек на даден пакет от инструменти за който на потербителят ще му се наложи да си плати.

Основният браузър остава да бъде Internet Explorer, той обаче се наложи да се бори с един сериозен съперник в лицето на Mozilla Firefox с неговия отворен код и по-либерално отношение към клиентите. Windows Internet Explorer(по-известен само като Internet Explorer) е уеб браузър на компанията Microsoft, включен във всяка операционна система Windows от 1995 година насам. След първото пускане на Windows 95, още няколко версии на браузъра били разработени за различните операционни системи: Internet Explorer за Mac и Internet Explorer за UNIX. В момента единствено версията за Windows се поддържа.Той е най-използваният уеб браузър от 1999, заемайки близо 90% от маркетинга със близо 900 милиона потребители от целия свят през 2006.

Internet Explorer оригинално произлязъл от Spyglass Mosaic, ранно патентован уеб браузър. През 1995 Microsoft патентовали браузъра от Spyglass за процент от печалбите на софтуера. Носещ почти същото има като на популярният тогава NCSA Mosaic, Spyglass Mosaic бил сравнително неизвестен за дните си.Internet Explorer не e толкова разпространен до излизането на версия 3. Той e първият голям браузър със CSS поддръжка. Официално пуснат на 13 август 1996 година, той има много повече подобрения в сравнение с главния си конкурент Netscape Navigator – ActiveX управление и Java приложения.

Версия 3 също идвала в пакет с Internet Mail and News, NetMeeting, и ранна версия на Windows Address Book, и включена в Windows 95 OSR 2. Известността на браузъра привлякла много внимание от изследователите и хакерите и месеци след пускането били открити първите дупки и уязвимости в сигурността.Internet Explorer 4, пусната през септември 1997, повече задълбочила връзката между браузъра и самата операционна система. Нововъведение е така наречената Group Policy, позволяваща на компаниите да заключат някои от конфигурациите на браузъра. Internet Mail и News са заменени от Outlook Express и Microsoft Chat.

Също така има и подобрение в NetMeeting. Версията също така е включена и в пакета Windows 98.Internet Explorer 5, пусната на 18 март 1999, и в последствие включена във пакета Windows 98 Второ Издание и в Office 2000, било още едно невероятно постижение. Браузърът включвал поддръжка на bi-directional text, ruby characters, XML, XSL и възможността да се съхраняват уеб страници във MHTML формат. Във Windows 2000 браузерът бил заместен с 5.1 ъпдейт.

През 2000 последвала версия 5.5, подобрявайки Print Preview, CSS и HTML поддръжката и усъвършенствани APIs. Версията е включена и в пакета Windows Me.Internet Explorer 6, обявена на 27 август 2001, няколко седмици преди Windows XP. Тази версия включва DHTML приложения, частична поддръжка на първо ниво CSS, първо ниво DOM и SMIL 2.0. MSXML машината била преработена на версия 3.0. Други нови приложения включват нова версия на Internet Explorer Administration Kit (IEAK), медия лента, Windows Messenger, автоматично оразмеряване на образите и P3P. През 2002, протоколът Gopher е спрян от развитие и по-късно изчезва във версия 7.Mozilla Firefox(Мозила Файърфокс, „<i>Огнената лисица</i>“) е браузър с отворен код, създаден от доброволни сътрудници на „Фондация Мозила“начело с Дейв Хаят и Блейк Рос, известен в тестовата си фаза и като Phoenix и Mozilla Firebird.

Базиран е на кода на Mozilla Application Suite.Проектът Firefox претърпява няколко промени в името. Оригинално наречен Phoenix, той е прекръстен заради проблеми с търговската марка „Phoenix Technologies”. Следващото име Firebird пък е променено заради проекта „Firebird” – проект за софтуер за отворени база данни. В резултат на това фондацията „Mozilla”заявила че браузърът ще се нарича винаги Mozilla Firebird, а името няма да се съкращава на Firebirdв опит да избегне бъдещи спорове. Продължаващият натиск от страна на “Firebird – free software database project” довел до нова промяна в името, така на 9 февруари 2004 година Mozilla Firebird станал Mozilla Firefox, често съкращавана само до Firefox.Съществуват версии за Windows, Mac OS X, Linux, OS/2, FreeBSD, Solaris и други операционни системи.

Макар, че бива ползван от много потребители още в тестовата си фаза, браузърът добива много широка популярност като алтернатива на Internet Explorer след като излиза официалната версия през ноември 2004 по това време едноличен лидер бе браузърът на Microsoft Corporation.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (57 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.