Почивки в Турция – 5 факта за Истанбул

Любопитни факти за Истанбул, Турция

Истанбул е най-посещаваният град от български туристи, когато говорим за екскурзии. Макар че в близост има и други доста атрактивни дестинации, като например Гърция и Македония, все пак той успява да привлече като магнит огромен брой хора от близо и далеч.

Истанбул – какво знаем за него

1. Истанбул е европейски град

Тъй като голяма част от Истанбул е разположен на европейския континент, в наши дни той често бива описван като европейска дестинация. Това е правилно, особено като се има предвид и това колко тесни и близки отношения имат турската страна и държавите от Европа.

От друга страна, столицата на Турция е в Азия, което прави Турция азиатска страна, но в случая все пак говорим за самия град.

2. Градът има умерен климат

Когато чуят за Турция, повечето хора остават с впечатлението, че страната е много слънчева и топла, а плажовете се пълнят с туристи от ранна пролет до късна есен.

Изненадващо за мнозина, които знаят, че егейското крайбрежие има топъл и приветлив климат, Истанбул е доста по-хладен и той като цяло не се отличава по отношение на климата от черноморски градове като Варна и Бургас.

3. Най-големият град в Европа

Истанбул определено е най-големият град в Европа, като за нагледно сравнение може да се каже, че е приблизително равен на Москва и Санкт Петербург взети заедно.

При пътуване можете да усетите това много лесно, особено тъй като 15 милионното население на града все по-трудно успява да се побере на все пак ограничената територия.

4. Градът с най-много емигранти в Европа

В резултат от редица фактори, простиращи се от космополитна среда, през отлична образователна система, та чак до бежанската криза свързана със Сирия и войната там, днес Истанбул е градът с най-много емигранти в цяла Европа.

Дори места като Париж и Лондон отстъпват на Истанбул по броя и процента на чужденците, които живеят в мегаполиса. Населението му през последните години се увеличи с милиони жители, като според някои твърдения вече е надминал цифрата от 15 милиона и дори доближава 17.

5. Градът с най-скъпия имотен пазар в света

Ако искате да се разходите по някои от най-скъпите улици в света, то ни най-малко не е нужно да пътувате със самолет до Лондон, Лос Анджелис или Ню Йорк. Само след няколко часа в автобуса ще се озовете в Истанбул, където през последните няколко години всъщност се предлагат едни от най-скъпите имоти в света.

Някои от тях се продават на цени от около 40 – 50 милиона евро и разбира се, се намират около Босфора, гледайки към отсрещния континент.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (49 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.